You are here

ΕΕ: Μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδωθούν τα €2,6 δισ.

24/01/2021 06:00

Το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της κυπριακής οικονομίας είναι μια από τις σημαντικότερες παθογένειες της, αναφέρει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος σε τέτοια υψηλά επίπεδα, είναι παράγοντας αστάθειας και κινδύνου και αυτό παρά την βελτιωμένη διαχείριση του τα τελευταία χρόνια.

Επισημαίνει ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί σε λιγότερα εισοδήματα για το Δημόσιο και σε υψηλότερο χρέος. «Με την επιστροφή στην κανονικότητα, η Κύπρος θα πρέπει σταδιακά να μειώσει τα επίπεδα χρέους σε βιώσιμο επίπεδο», επισημαίνει.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρει επίσης ότι στην Κύπρο, μπορούν να διοχετευθούν σχεδόν €1,2 δισ. σε χορηγίες και €1.5 δισ. σε χαμηλότοκα δάνεια, επιπλέον του €1.5 δισ. που θα λάβει η Κύπρος από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

«Αλλά», τονίζει όμως,«για να ξεκλειδώσουν αυτά τα κονδύλια και, κυρίως, για να πιάσουν τόπο η Κύπρος θα πρέπει να καταρτίσει – και να τηρήσει – ένα φιλόδοξο πλάνο μεταρρυθμίσεων με γνώμονα, όπως είπαμε, την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη».

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι η αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος, της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και μεταρρυθμίσεις που προωθούν την αειφορία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει την Κυπριακή οικονομία με χορηγίες συνολικού ύψους άνω των €2,6 δισ. για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις για μια πράσινη, ψηφιακή οικονομία – μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα εγγυηθούν ότι η ανάπτυξη θα είναι πραγματικά παραγωγική και βιώσιμη.  

Για την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει δυο μεγάλες προκλήσεις – την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών και την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, σε πρώτο χρόνο, και, στη συνέχεια, την επαναφορά των οικονομιών μας σε τροχιά ανάπτυξης.

Για τα ΜΕΔ, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι είναι ένας σημαντικός χρηματοοικονομικός κίνδυνος με κοινωνικές συνέπειες, και ένα βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που λειτουργεί ως ανασχετικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η περαιτέρω αύξηση στα ΜΕΔ λόγω της πανδημίας, είναι αναπόφευκτη, αναφέρει.

Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης στην στήλη «Συνεντεύξεις».

Της Γεωργίας Χαννή