You are here

Έντονες διακυμάνσεις στη Σοφοκλέους

05/02/2004 10:41
Νευρική συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί έντονα ανοδικά και να ανατρέψει την υπάρχουσα πτωτική τάση ήταν η χθεσινή στο Χ.Α. Ο Γεν. Δείκτης μετά από έντονες διακυμάνσεις έκλεισε με άνοδο 0,10% στις 2.418,87 μονάδες συντηρώντας τις 2.400 μονάδες ως όριο στήριξης του Γενικού Δείκτη. Ουσιαστικά, όμως, επρόκειτο για μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση στην πλειονότητα των μετοχών, αφού μόλις 86 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και 207 μετοχές κατέγραψαν υποχώρηση. Οι πιέσεις στις κατασκευαστικές εταιρείες ήταν εμφανείς (-1,95%) μετά τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις. Το αρνητικό κλίμα συντηρήθηκε και από τις διορθωτικές συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και την προεκλογική περίοδο που οδηγεί σε συγκρατημένες κινήσεις. Η επιφυλακτικότητα φαίνεται και από τη χαμηλή αξία συναλλαγών που έφθασε στα 147,298 εκατ. ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FΤSΕ ΑSΕ 20 έκλεισε με άνοδο 0,10%, ενώ αντίθετα υποχωρήσεις κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της μεσαίας (FΤSΕ Μid 40) κεφαλαιοποίησης και της μικρής κεφαλαιοποίησης (FΤSΕ Small Cap 80) κατά -0,82% και -1,17% αντίστοιχα. Οι κλαδικοί δείκτες που κατέγραψαν άνοδο ήταν οι Εκδόσεις-Εκτυπώσεις με 2,89% και τα Βασικά Μέταλλα με 0,41%. Στον αντίποδα, δηλαδή στους πτωτικούς κλάδους, εκτός από τις κατασκευαστικές, πιέσεις δέχθηκαν τα Είδη Λύσεις Πληροφορικής (-1,42%), τα Τρόφιμα (-1,32%), οι Συμμετοχές (-1,24%) και ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας Χ.Α (-1,04%). Ακολούθησαν οι κλάδοι των Μη Μεταλλικών Ορυκτών και Τσιμέντων (-0,95%), Χονδρικό Εμπόριο(-0,85%), Κλωστοϋφαντουργίας (-0,8%), Παράλληλης Αγοράς (-0,59%), Λιανικού Εμπορίου (-0,57%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η στήριξη στις 2.400 μονάδες θα δοκιμαστεί στο επόμενο διάστημα εάν θα αντέξει, αφού το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει αλλάξει και έχει χαθεί ο αρχικός ενθουσιασμός. Όλοι είναι επιφυλακτικοί ενόψει των επικείμενων εκλογών, ενώ και στους επιχειρηματικούς κύκλους υπάρχει ανησυχία σε ό,τι αφορά το διάχυτο κλίμα της σκανδαλολογίας.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Τα μη αναμενόμενα αποτελέσματα για τη Cisco επέδρασαν αρνητικά στα αμερικανικά χρηματιστήρια και ιδιαίτερα στο Νasdaq, ενώ ο Dow Jones έδειχνε σημεία κόπωσης.

Οι αμερικανικές εκλογές πάντα προδιαθέτουν για άνοδο, αλλά φαίνεται ότι αυτή η άνοδος έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Οι αρρυθμίες των αμερικανικών αγορών μεταφέρθηκαν και στις αγορές της Ευρωζώνης που δέχθηκαν και την αρνητική επίδραση της ανατίμησης του ευρώ.