You are here

Καύσιμα: «Σεισμικές δονήσεις» στην κυβέρνηση

20/01/2004 18:18
· Από δημοσίευμα ότι οι αυξήσεις θα καλύψουν άλλα ελλείμματα της οικονομίας

Αναστάτωση στην κυβέρνηση και οξύτατη αντιπαράθεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης από σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι αυξήσεις στα καύσιμα στόχο έχουν να κλείσουν «μαύρες τρύπες» της οικονομίας. Περνώντας στην αντεπίθεση κυβερνητικά στελέχη αφού διέψευσαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες ως «συνειδητά ψεύδη» και παραπληροφόρηση που διοχετεύτηκε σκοπίμως στον τύπο, εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά του Νίκου Ρολάνδη.

Ο ευρισκόμενος στην Ιαπωνία, υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας με γραπτή ανακοίνωσή του την οποία διάβασε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διαψεύδοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» τονίζει κατηγορηματικά πως «οι αυξήσεις στόχευαν αποκλειστικά στην κάλυψη του ελλείμματος των £6 εκ., το οποίο είναι έλλειμμα που οφείλεται» σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα, «στην αύξηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου».

«Όσοι δίνουν διαφορετικές πληροφορίες στον Τύπο ψεύδονται συνειδητά», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα δάνεια του Διυλιστηρίου, ούτε με τις αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους στο Διυλιστήριο, ούτε με τις αποζημιώσεις για την ιρανική εταιρεία, ούτε και με τις επιδοτήσεις».

Σύγχυση

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει πάντως να σημειωθούν οι δηλώσεις του βουλευτή και ΓΓ των Οικολόγων στο «Ράδιο Πρώτο», με τις οποίες ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι κατά την ενημέρωση του κ. Λιλλήκα προς τους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή, είχε αναφέρει ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα θα κάλυπταν τα έξοδα για το κλείσιμο του διυλιστηρίου.

Πάντως, στη γραπτή δήλωση του ο υπουργός Εμπορίου διαψεύδει και τον βουλευτή των Ν. Οριζόντων Χρίστο Κληρίδη «ο οποίος λέγει ότι του είχε αναφέρει κατ’ ιδίαν διαφορετικά τους λόγους για την αύξηση των καυσίμων. Διερωτώμαι γιατί αυτή η συνεχής προσπάθεια παραπληροφόρησης», τονίζει.

Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορίου τονίζει πως «όσοι δίνουν διαφορετικές πληροφορίες στον Τύπο ψεύδονται συνειδητά», προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα δάνεια του Διυλιστηρίου, ούτε με τις αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους στο Διυλιστήριο, ούτε με τις αποζημιώσεις για την ιρανική εταιρεία, ούτε και με τις επιδοτήσεις». Οι επιδοτήσεις, είπε, καλύπτουν τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί, στην πραγματικότητα υπερκαλύπτουν την αύξηση και θα αρχίσει η καταβολή των επιδοτήσεων αυτή την εβδομάδα για τους συνταξιούχους και όσους παίρνουν δημόσιο βοήθημα.

Και μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή, μετά από καταγραφή, και στις εννέα χιλιάδες νοικοκυριά των χωριών που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων.
Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε τις δύο μειώσεις που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο στις τιμές των καυσίμων και σημείωσε πως «στην ουσία η σημερινή αύξηση αποτελεί το ίδιο ποσό της τότε μείωσης των καυσίμων» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προτείνει αύξηση 0.8 του ενός σεντ, η οποία θα ίσχυε για τους επόμενους έξι μήνες και αν είχε τότε γίνει δεκτή, «δεν θα δημιουργείτο τόσο μεγάλο έλλειμμα των 6 εκ.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η τιμή του πετρελαίου ήταν 13,7 λίρες το βαρέλι τον Ιούνιο, και τώρα είναι 14,34 το βαρέλι, δηλαδή υπήρξε μία αύξηση 70 σεντ.

Επίθεση σε Ρολάνδη

Αφού επισημαίνει πως ο «υπολογισμός των καυσίμων έγινε με την ίδια μέθοδο που γινόταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τους ίδιους υπαλλήλους και πως λήφθηκαν όλα τα δεδομένα υπόψη, καθώς επίσης και η ισοτιμία σήμερα του δολαρίου, χαρακτήρισε ανακριβείς τις δηλώσεις του προκατόχου του στο υπουργείο Νίκου Ρολάνδη, ο οποίος χθες υποστήριξε ότι η πτώση του δολαρίου έπρεπε να δικαιολογήσει μικρότερη ή καθόλου αύξηση. Οι δικές του αναφορές στις ισοτιμίες είναι ακόμη πιο αυστηρές, αναφέρει ο κ. Λιλλήκας απ’ ότι είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση στον υπολογισμό των αυξήσεων, και αν υιοθετούσε τους υπολογισμούς του κ. Ρολάνδη, οι αυξήσεις θα ήταν περισσότερες»

Επίθεση, όμως κατά του Νίκου Ρολάνδη εξαπέλυσε και ο υπουργός Συγκοινωνιών και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας που επίσης διέψευσε το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου». «Υπολογίζω ότι ο κ. Ρολάνδης δεν έχει ξεχάσει τη μέθοδο υπολογισμού. Και λυπούμαι δύο φορές για αυτόν», είπε, καλώντας παράλληλα την εφημερίδα να ανακαλέσει.

Μιλώντας στην κρατική ραδιοτηλεόραση, ο κ. Καζαμίας ανέφερε πως «η κυβέρνηση τολμά» και προχωρά στην κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος (καθορισμού τιμών, PNBS) τον ερχόμενο Ιούνιο. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει στο ταμείο ούτε μισό σεντ χρεώνοντας τον καταναλωτή και ειδικά τα χαμηλά στρώματα» είπε.

Αργά το απόγευμα το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραθέτει τις αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων το 2003 και απαντά εκ νέου σε ορισμένες από τις επικρίσεις του κ. Ρολάνδη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη