You are here

Κεντρική: Ευρωζώνη «γιοκ» εκτός αν...

16/01/2004 15:17

Ευρωζώνη στα επόμενα δύο με τρία χρόνια γιοκ... αν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες δεν ληφθούν μέτρα για εξυγίανση και πειθαρχία των δημόσιων οικονομικών: Το ξεκάθαρο μήνυμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας απευθύνεται τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, με αφορμή τον «κόκκινο δείκτη» στον βρίσκονται τα οικονομικά μεγέθη και ειδικά το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι σήμερα στο διπλάσιο, από το μίνιμουμ ποσοστό που απαιτείται από τα κριτήρια του Μάαστριχτ για είσοδο στην ζώνη του ευρώ. Επισημαίνοντας ότι η ένταξη στην ευρωζώνη αποτελεί στόχο μείζονος εθνικής σημασίας, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου κάλεσε όλα τα κόμματα και τα οργανωμένα σύνολα να συνδράμουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης, την οποία κάλεσε να προχωρήσει αμέσως σε αποφάσεις και σε λήψη δέσμης πρακτικών μέτρων, για περιορισμό και του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

«Όπως είναι σήμερα τα δημόσια οικονομικά και με έλλειμμα γύρω στο 6%, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολο να μιλά κανείς με αισιοδοξία για τη δυνατότητα μας να μπούμε στην ευρωζώνη σε 2 – 2,5 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΚΤ, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι αυτό το γεγονός πρέπει «να γίνει κατανοητό απ’ όλους και όχι μόνο από τον Υπουργό Οικονομικών. Είναι θέμα που αφορά και όλους τους υπουργούς αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να τεθούν ως βασικός πρωταρχικός στόχος της ένταξης, αρχικά στον «προθάλαμο» της ευρωζώνης, που είναι από την 1η Μαΐου ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Η κυπριακή οικονομική πραγματικότητα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρόκληση της ικανοποίησης των οικονομικών και δημοσιονομικών απαιτήσεων της ευρωζώνης, αρκεί να ληφθούν έγκαιρα οι σωστές πολιτικές αποφάσεις, είπε ο κ. Χριστοδούλου σημειώνοντας ότι με την θέση αυτή βρίσκεται σε πλήρη και απόλυτη ομοφωνία και ομοθυμία με τον ΥΠΟΙΚ Μάρκο Κυπριανού.

«Από κει και πέρα, εκείνο που η ΚΤ θα πράξει είναι να παρακολουθεί εάν στους προσεχείς λίγους μήνες, θα ληφθούν όντως οι επιβαλλόμενες αποφάσεις για περιορισμό και του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους» παρατήρησε, υπογραμμίζοντας πως «εκείνο που αναμένει η ΚΤ και θα φανεί προσεχώς, είναι μια δέσμη μέτρων που θα αντιμετωπίζει και πρακτικά το όλο πρόβλημα».

Οι θέσεις της ΚΤ για δραστική μείωση δαπανών και ανάλογη αύξηση των εσόδων, είπε ο κ. Χριστοδούλου είναι γνωστές τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών. Διευκρίνισε ότι η Κεντρική δεν έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για μέτρα, αφού όπως είπε, «ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της επισήμανσης του προβλήματος, της διάγνωσης της κατάστασης και της επισήμανσης της ανάγκης να υπάρξει δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί». Στο στάδιο που θα διαγράφεται η δέσμη μέτρων θα μας ρωτήσουν και μας, πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του, στα πλαίσια της ανακοίνωσης της απόφασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, ο Διοικητής της ΚΤ, τόνισε ότι ισχύει η χθεσινή δήλωση του στη StockWatch, ότι «κατά το 2004 η κυπριακή οικονομία θα συμπεριφερθεί κατά πολύ ικανοποιητικό αναπτυξιακό τρόπο, εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα και αρνητικά γεγονότα στη διεθνή πολιτική σκηνή».

Του Κυριάκου Κυριακίδη