You are here

Ανατροπή, με δημοψηφίσματα η μεταρρύθμιση για 20 δήμους

25/01/2021 16:20

Τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τις συνενώσεις δήμων, εισήγαγε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στα επίμαχα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα σενάριο που ήθελε να αποφύγει πάση θυσία η Κυβέρνηση. Μετά την απόφαση τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Η πρόταση που έχει διαμορφωθεί από την Επιτροπή αφορά 20 δήμους, παρά την διαφωνία της κυβερνητικής πλευράς που επέμενε σε 17 δήμους.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συνεδρίασε σήμερα για την εξέταση των τριών νομοσχεδίων, περί δήμων, περί κοινοτήτων και περί επαρχιακών συμπλεγμάτων, οδεύοντας προς την κατάληξη της συζήτησης, σε μια συνεδρία που διεξήχθη σε ψηλούς τόνους.

Τα πλείστα κόμματα υιοθέτησαν εισήγηση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, θέτοντας την εν λόγω διαδικασία ως όρο για την έγκριση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων διαφώνησαν ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, εντοπίζοντας προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει λόγο στους ίδιους τους πολίτες, υιοθετώντας πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τον Δεκέμβριο του 2023, για τα σενάρια συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Τόνισε ότι για το ΑΚΕΛ είναι «θέμα φιλοσοφίας», αναφέροντας ότι «οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με διατάγματα αλλά μέσα από διάλογο με την κοινωνία.

Πρόσθεσε πως δίνεται επαρκής χρόνος πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, το Δεκέμβριο του 2023, ώστε τα Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων να λειτουργήσουν και να υπάρξουν οι απαραίτητες συνέργειες.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των 20 δήμων, η κ. Μαύρου επεσήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε στο παρελθόν διάφορα σενάρια για 5-22 δήμους παγκύπρια. Πρόσθεσε ότι η πρόταση που συζητήθηκε αφορούσε 17-18 δήμους, με τον μελετητή που συμμετείχε στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής να αποδέχεται ότι μπορεί να λειτουργήσει άλλος ένας δήμος, ο δήμος Στροβόλου.

«Θεωρούμε λοιπόν ότι ένας ή δύο δήμοι περισσότεροι, δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης», είπε η κ. Μαύρου.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ η βουλευτής Ξένια Κωνσταντίνου χαρακτήρισε την απόφαση για τα δημοψηφίσματα δυναμίτη στην προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση.

Είναι «με ιδιαίτερη λύπη που διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς άλλες πολιτικές παρατάξεις έχουν εισάξει μέσα στο νομοσχέδιο πρόνοιες οι οποίες δυναμιτίζουν τον τελικό στόχο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «η εισδοχή των τοπικών δημοψηφισμάτων το 2023 σημαίνει ότι όλη η προηγούμενη προσπάθεια η οποία θ’ αναπτυχθεί για τη συνένωση υπηρεσιών, διαδικασιών, οργανογραμμάτων, λογιστηρίων, θα βρεθεί ενδεχομένως στον αέρα με την καταψήφιση έστω και ενός τοπικού δημοψηφίσματος από τους πολίτες» .

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «έστω και τώρα, την ύστατή ότι θα υπάρξουν πιο σοφές σκέψεις».

Μ.Χ.