You are here

Cyta: Μέχρι σήμερα έδωσε στο κράτος €1,1 δισ.

26/01/2021 06:59

Πάνω από €1,1 δισ. εισέφερε στο κράτος η Cyta από το 2003 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με απαντήσεις της Cyta σε ερωτήματα που τέθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ποσό €830 εκατ. αφορά το συσσωρευμένο μέρισμα που η Cyta έχει καταβάλει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Για την ίδια περίοδο η Cyta πλήρωσε στο Κράτος πέραν των €300 εκατ. ως Φόρο Εισοδήματος και Έκτακτη Αμυντική Εισφορά επί των εισοδημάτων της.

Τα αντίστοιχα ποσά που προϋπολογίσθηκαν για το 2021 ανέρχονται σε €9 εκατ. για το μέρισμα και €7,2 εκ. για τους φόρους, οι δε πραγματικές πληρωμές θα μεταβληθούν ανάλογα με το ύψος του πραγματοποιηθέντος πλεονάσματος το 2020 και πιθανόν να φθάσουν μέχρι €17 εκατ. για το μέρισμα και €8 εκατ. για τη φορολογία.

Σε ίδιο ή καλύτερο επίπεδο η κερδοφορία

Σε ότι αφορά την κερδοφορία του οργανισμού, το πραγματοποιηθέν πλεόνασμα μετά τη φορολογία το 2019 ήταν €61,1 εκατ., ενώ για το 2020 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα ή και να το ξεπεράσει. Όπως σημειώνεται, αυτό προκύπτει καθώς, παρά τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία, οι εστιασμένες ενέργειες για βέλτιστη διαχείριση των εξόδων οδήγησαν σε ουσιαστική συγκράτηση του λειτουργικού κόστους που υπερβαίνει τη μείωση των εσόδων.

Για το 2021, το πλεόνασμα έχει προϋπολογισθεί σε €39,4 εκατ. στη βάση εσόδων από υπηρεσίες ύψους €352 εκατ. που είναι στα ίδια επίπεδα με τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του 2019.

«Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αναδείχθηκε νευραλγικός για τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Εν όψει της ανθεκτικότητας που επέδειξε η Cyta την τελευταία τριετία, έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας όχι μόνο να επιτύχουμε το συνολικό προϋπολογισμό αλλά και να τον ξεπεράσουμε, όπου είναι εφικτό, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις ευκαιρίες για δημιουργία εσόδων, αλλά και για επίτευξη περαιτέρω μείωσης στο λειτουργικό κόστος», αναφέρεται εκ μέρους του οργανισμού.

M.X.