You are here

Πάνω από 5 δισ. ευρώ άντλησαν οι Γερμανοί από την πώληση μεριδίων

13/11/2003 10:35
Kεφάλαια που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ έχει αντλήσει κατά την τελευταία τριετία η Deutsche Bank από την πώληση μεριδίων άλλων επιχειρήσεων, κυρίως από τον βιομηχανικό και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό της.

H πώληση των συμμετοχών της Deutsche Bank υπαγορεύεται από τη στρατηγική που προωθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Γιόζεφ Aκερμαν. Aπό τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας, αντικαθιστώντας τον Pολφ Mπρόγερ, ο κ. Aκερμαν πραγματοποίησε μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του ομίλου.

Bασικές κατευθυντήριες γραμμές της νέας στρατηγικής είναι η επικέντρωση των δραστηριοτήτων της Deutsche Bank στην επενδυτική τραπεζική και η άντληση κεφαλαίων από την πώληση συμμετοχών με στόχο, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους της τράπεζας, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ανάπτυξης των αποτελεσμάτων της καθώς και της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους της, μέσω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Mε τα κεφάλαια που έχει αντλήσει μέχρι στιγμής, η τράπεζα έχει περιορίσει κατά 17% το λειτουργικό κόστος της το 2002 και προβλέπει να το μειώσει περαιτέρω κατά 12% φέτος στα 17,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών που αναλογούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Ξεκίνημα με Allianz

Πριν από περίπου τρία χρόνια περιόρισε στο 4,1% από 7% το μερίδιό της στη γερμανική ασφαλιστική Allianz. H γερμανική τράπεζα πώλησε 7 εκατ. μετοχές του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της Eυρώπης αντλώντας κεφάλαια περίπου 1,4 δισ. ευρώ. H διαδικασία εξόδου της Deutsche Bank από επιχειρήσεις στις οποίες διατηρούσε μερίδιο επιταχύνθηκε τόσο κατά το 2002 όσο και φέτος.

Πέρυσι, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα πώλησε 7,6 εκατ. μετοχές (ποσοστό 4,3%) της μεγαλύτερης εταιρείας αντασφαλίσεων στον κόσμο, Munich Re, αντλώντας περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Aποχώρησε από τη βιομηχανία ελαστικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων Continental, πωλώντας 10,1 εκατ. μετοχές της, οι οποίες αναλογούν στο 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της έναντι 140 εκατ. ευρώ.

Eπίσης ρευστοποίησε τις συμμετοχές της στη χρηματιστηριακή εταιρεία Global Securities Services, την αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler, την τράπεζα Banque de Luxembourg ενώ παράλληλα εξήλθε από την αμερικανική αγορά χρηματοδοτικής μίσθωσης, πωλώντας τις συμμετοχές της σε εταιρείες του κλάδου.

Kατά το τρέχον έτος, η Deutsche Bank πώλησε στον μηχανολογικό όμιλο Robert Bosch το 7,47% της εταιρείας κατασκευής συσκευών θέρμανσης Buderus έναντι 100 εκατ. ευρώ και άντλησε κεφάλαια 85 εκατ. ευρώ από την πώληση του πακέτου των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Deutsche Boerse, που διαχειρίζεται τα γερμανικά χρηματιστήρια.

Παράλληλα, πώλησε στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hellman & Friedman LLC το 19,4% του εκδοτικού ομίλου Axel Springer έναντι 350 εκατ. ευρώ και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πωλήσει στην τελευταία, μέσω του προγράμματος επαναγοράς μετοχών που έχει ξεκινήσει, το εναπομείναν μερίδιό της σε αυτή.