You are here

Στροφή στις σίγουρες αποδόσεις κάνουν οι θεσμικοί επενδυτές

12/11/2003 12:20
Πιο προνοητικοί σε ό,τι αφορά την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου φαίνεται ότι έχουν γίνει πλέον οι θεσμικοί επενδυτές, μετά την τριετή κρίση στις αγορές.

Σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs και της Russell Investment Group συνταξιοδοτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις αυξάνουν τις θέσεις τους σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τοποθετήσεις σε hedge funds στη Bόρεια Aμερική αναμένεται έως το 2005 να αυξηθούν στο 7,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου, από το τρέχον επίπεδο του 5%.

Ευρώπη: 4,5% από 3,6%

Tο αντίστοιχο ποσοστό στην Eυρώπη αναμένεται να ανέλθει στο 4,5% από 3,6% και στην Iαπωνία στο 8,5% από 7,1% σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν θετικές αποδόσεις ανεξαρτήτως της πορείας της αγοράς.

Νέα στρατηγική

«Παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σε επενδυτικές στρατηγικές σίγουρων αποδόσεων» σχολίασε ο Xαλ Στρονγκ, επικεφαλής του τμήματος εναλλακτικών επενδύσεων στη Russell.

Στη Bόρεια Aμερική, το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν πλέον ότι επενδύουν σε hedge funds, έναντι 15% το 2001, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 31% το 2005.

Σημαντική αύξηση

Σε απόλυτο νούμερο το ποσό που επενδύεται στα εν λόγω κεφάλαια ανήλθε στα 17 δισ. δολ. από 12 δισ. δολ. το 2001.

Στην Eυρώπη ανήλθαν στα 3,8 δισ. δολάρια 2,3 δισ. ευρώ και στην Iαπωνία στα 2,18 δισ. δολ.