You are here

Ζάλισαν τον Cosmote τα £12,75 εκ.

30/10/2003 10:13
Στη Scancom φαίνεται να καταλήγει η δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας αφού αποδείχθηκε το σκληρότερο από τα δύο καρύδια στον πλειστηριασμό που έληξε λίγο μετά τις 13:00. Μετά από 10 γύρους o Cosmote απεφάσισε να καταθέσει τα όπλα καθώς το ποσό των £12,75 στο οποίο έφθασε η πλειοδοσία ήταν απαγορευτικό για την κυπροελλαδικών συμφερόντων εταιρεία. Σε αντίθεση με τη Scancom, ο Cosmote δεν καταχώρησε προσφορά στον ενδέκατο γύρο με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αυτόματα νικητής της πλειοδοτικής διαδικασίας η πολυεθνικών συμφερόντων Scancom.

Η παραχώρηση της δεύτερης άδειας σηματοδοτεί το τέλος της από το 1996 μονοπωλούσας ΑΤΗΚ, που καλείται πλέον να καταβάλει το ίδιο ποσό για την απόκτηση της πρώτης άδειας. Το τέλος του τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου στην κινητή έρχεται μία μόλις βδομάδα πριν τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο. Σε παλαιότερες εκθέσεις, η Επιτροπή είχε επικρίνει τις σχετικές καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στη φιλελευθεροποίηση του τομέα.

Η Scancom, έχει πίσω της τον ισχυρό οικονομικό όμιλο Investcom, με έδρα το Λουξεμβούργο και βασικούς μετόχους που προέρχονται από το Λίβανο. Αναπτύσσεται ραγδαία σε Αφρική και Μέση Ανατολή και έχει συνεργαστεί στενά με τη France Telecom, την Ericsson και τη Siemens, ενώ στην Κύπρο φέρεται να ενισχύεται από γνωστό επιχειρηματικό όμιλο.