You are here

Υπερασπίζονται εαυτούς για μη εξυπηρετούμενα

29/01/2021 19:20

Εξυπηρετούμενα ήταν, κατά την υπό αναφορά περίοδο, τα οικογενειακά της δάνεια που εμφανίζονται στην λεγόμενη «Λίστα Γιωρκάτζη» που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών Δήμητρα Καλογήρου.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Καλογήρου είπε ότι «το ένα δάνειο έχει ήδη εξοφληθεί και το άλλο συνεχίζει να εξυπηρετείται κανονικά».

Ουδέποτε είχε και εξακολουθεί να μην έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διευκρινίζει στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, σε σχέση με την συμπερίληψη του ονόματός της στη λίστα Γιωρκάτζη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εταιρεία η οποία περιλαμβάνεται στην λίστα άνηκε στον αποβιώσαντα παππού της ο οποίος της είχε μεταβιβάσει αριθμό μετοχών.

«Ουδέποτε είχα και εξακολουθώ να μην έχω μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ανέφερε η κ. Πηλείδου.

Πρόσθεσε ότι «η εταιρεία στην οποία αναφέρεται η λίστα ανήκε στον αποβιώσαντα παππού μου, ο οποίος μου είχε μεταβιβάσει αριθμό μετοχών».

«Ουδέποτε είχα ενεργή εμπλοκή στην εν λόγω επιχείρηση, ούτε γνώριζα οτιδήποτε για τα δάνειά της, ή έχω οποιαδήποτε εμπλοκή ως πρωτοφειλέτης ή εγγυητής των εν λόγω δανείων», ανέφερε καταληκτικά.

Εξυπηρετούνται κανονικά όλα τα δάνεια του που αναγράφονται στη λίστα Γιωρκάτζη, αναφέρει ο Όμιλος Τζιοβάννη.

Σε σημερινή ανακοίνωση, ο Όμιλος Τζιοβάνη αναφέρει ότι «στόχο έχει τη συνέχιση της τήρησης των δανειακών του υποχρεώσεων με πλήρη συνέπεια» και προσθέτει πως «σε καμία περίπτωση δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης».

«Η λίστα ως έχει στηρίζεται σε στοιχεία τα οποία όχι μόνο δεν ισχύουν αλλά αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από το πραγματικό ζητούμενο το οποίο θα έπρεπε να είναι η πιθανή προνομιακή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ή και πιθανές διαγραφές», προσθέτει.

Αναλυτικά, ο Όμιλος Τζιοβάνη αναφέρει ότι όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, διατηρεί τρία δάνεια της τάξης των €4 εκ. σήμερα τα οποία αποπληρώνονται κανονικά χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ενώ στην Ελληνική Τράπεζα «διατηρούσε δανεισμό ο οποίος αποπληρώθηκε πλήρως τον Σεπτέμβριο του 2020».

Ο Όμιλος αναφέρει επίσης ότι εξυπηρετεί δανεισμό της εταιρείας NAPΑLAND ESTATES LIMITED η οποία αποτελεί κοινοπραξία με άλλο κατασκευαστή και προσθέτει πως «ο δανεισμός αυτός διατηρείται με εταιρεία εξαγοράς πιστωτικών διευκολύνσεων, μετά από την πώληση του εν λόγω δανεισμού από την Τράπεζα Κύπρου».

Ο Όμιλος Τζιοβάνη αναφέρει ότι έχει αναλάβει με γραπτή συμφωνία την αποπληρωμή του δανεισμού που του αναλογεί, της τάξεως των €1.6 εκ.

Επιφυλάσσει τα δικαιώματά του για τη λίστα Γιωρκάτζη, λέει ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου

O πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου εκφράζει έκπληξη αλλά και αγανάκτηση για τη συμπερίληψή του στη «λίστα Γιωρκάτζη» με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.
 
«Είναι με έκπληξη που μετά την δημοσίευση της λεγόμενης λίστας Γιωρκάτζη, πληροφορήθηκα το απόγευμα χθες, ότι το πρόσωπο μου, ως πρώην ΠΕΠ, αναφέρεται στον κατάλογο προσώπων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια» και αναφέρει ο κ. Χρυσοστόμου σε δήλωσή του και προσθέτει ότι «δηλώνω υπεύθυνα ότι ουδέποτε είχα ή και έχω οποιονδήποτε μη εξυπηρετούμενο δάνειο είτε ως δανειζόμενος είτε ως εγγυητής».

Εξηγεί ότι το δάνειο με υπόλοιπο 12.647 ευρώ, που αποδίδεται, είτε λανθασμένα είτε εσκεμμένα στο πρόσωπο του, όπως αναφέρει, είναι της συζύγου μου, είναι εξυπηρετούμενο, έχει εξασφάλιση με υποθήκη οικόπεδο δικής της ιδιοκτησίας ενώ το σημερινό του υπόλοιπο ήμερα είναι 1.622 ευρώ.
 
Αναφέρει πως «άλλο δάνειο με  υπόλοιπο €47.940 ευρώ, της συζύγου μου, που δημοσιεύεται γιατί είναι σύζυγος πρώην ΠΕΠ, είναι πλήρως εξυπηρετούμενο, με πλήρη εξασφάλιση – υποθήκη ακίνητης ιδιοκτησίας της».
 
«Με την παρούσα δήλωση, εκφράζω την απογοήτευση και αγανάκτηση μου για την λανθασμένη ή/και εσκεμμένη συμπερίληψη του προσώπου μου ως οφειλέτη μη εξυπηρετούμενου δανείου και επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου», καταλήγει.