You are here

Έτσι κερδίζουν οι τράπεζες

23/10/2003 08:21

- Η αύξηση περιθωρίων αντίδοτο στην ύφεση
- Σηκώνουν το βάρος οι επιχειρήσεις


Στην προσφιλή τακτική της αύξησης των περιθωρίων στα χρεωστικά επιτόκια καταφεύγουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των καιρών. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα, την τελευταία διετία οι τρεις μεγάλες τράπεζες κατάφεραν να αυξήσουν τα περιθώρια τους σε όλες τις κατηγορίες δανείων πλην των στεγαστικών. Τη «νύφη» καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί κυρίως πελάτες των τραπεζών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το κόστος δανεισμού της μέσης επιχείρησης μειώθηκε ελάχιστα την τελευταία διετία, παρά τη σημαντική πτώση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής.

Από τις 10 Αυγούστου 2001, όταν η Κεντρική Τράπεζα μείωσε για πρώτη φορά το βασικό επιτόκιο, προέκυψαν άλλες τέσσερις μειώσεις – σύνολο 2.5% – χωρίς όμως να προκύψει και η ανάλογη μείωση στα χρεωστικά επιτόκια των τραπεζών. Οι τράπεζες κατάφεραν σταδιακά να αυξήσουν τα περιθώρια τους στα δανειστικά επιτόκια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, να καλύψουν το αυξημένο εργατικό κόστος και να ελαχιστοποιήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο.

Τα στοιχεία

Τη διετία Αυγούστου 2001-2003, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια πέντε φορές, από 7% σε 4.5%. Έκτοτε, όμως, η μείωση στα δανειστικά επιτόκια των τραπεζών ήταν αρκετά μικρότερη, καταδεικνύοντας τις σχετικές αυξήσεις που προέκυψαν στα περιθώρια. Δύο χρόνια μετά την πρώτη μείωση, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες δανείων, πλην των στεγαστικών, οι τράπεζες κατάφεραν να αυξήσουν σταδιακά τα περιθώρια τους, περιορίζοντας το πιθανό όφελος των πέντε μειώσεων.

Το μεγαλύτερο βάρος φαίνεται να το σήκωσαν οι επιχειρήσεις αφού τόσο τα παρατραβήγματα, όσο και τα δάνεια με εξασφάλιση μειώθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έναντι μείωσης δυόμισι μονάδων στα βασικά επιτόκια. Τα προσωπικά δάνεια μειώθηκαν κατά 1.5% ενώ τα δανειστικά επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες, παρά τις κατά καιρούς μειώσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται στο 10.5%, χωρίς καμία μεταβολή. Μόνο τα στεγαστικά δάνεια με ασφάλεια ζωής απορρόφησαν πλήρως τη μείωση των βασικών επιτοκίων, παρουσιάζοντας μείωση 2.4%.

«Παραμένουμε φθηνοί»

Παρά τις σημαντικές αυξήσεις στα περιθώρια, οι τράπεζες επισημαίνουν ότι παραμένουν ανταγωνιστικές σε σύγκριση με την Ευρώπη. «Είμαστε από τους πιο φθηνούς πιστωτές στην Ευρώπη», δήλωσε στη StockWatch ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. «Σταδιακά θα πρέπει να συγκλίνουμε με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα», πρόσθεσε με νόημα. Η αύξηση των περιθωρίων, πρόσθεσε, ενισχύει άμεσα την κερδοφορία των τραπεζών χωρίς όμως και να σημαίνει ότι μπορεί να συνεχιστεί αδιάκριτα. «Εάν υπερχρεώνουμε τότε θα μας τιμωρήσει η αγορά, αφού οι πελάτες μας θα καταφύγουν στους ανταγωνιστές», κατέληξε.

Του Αντώνη Α. Έλληνα