You are here

Αποζημίωση από 250 έως 600 ευρώ για ακυρώσεις πτήσεων

16/10/2003 11:42
Tη μεγιστοποίηση της προστασίας των επιβατών σε περιπτώσεις ακύρωσης της πτήσης τους ή μεγάλης καθυστέρησης στην εκτέλεση ενός δρομολογίου ή μη δυνατότητας συμμετοχής σε αεροπορική πτήση λόγω υπερπληρότητας του αεροσκάφους, προβλέπει ο νέος κανονισμός που συμφωνήθηκε προχθές το βράδυ μεταξύ Συμβουλίου των Yπουργών και Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου (διαδικασία συναπόφασης).

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που θα αρχίσει να ισχύει από το καλοκαίρι του 2004 και ο οποίος αντικαθιστά παλαιότερο του 1991, οι αεροπορικές εταιρείες θα αποζημιώνουν τους επιβάτες τους που μένουν εκτός πτήσεως ή λόγω αναβολής ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν περίπου 250 χιλιάδες άτομα. O νέος κανονισμός προβλέπει την εξάντληση κάθε δυνατότητας εξεύρεσης θέσης σε άλλη πτήση ή με άλλη εταιρεία, αλλά και αποζημιώσεις ανάλογα με την απόσταση του τελικού προορισμού.

Μεγάλα πρόστιμα

Oι νέες προβλεπόμενες αποζημιώσεις θα κυμαίνονται στα 250 ευρώ για αποστάσεις μικρότερες των 1.500 χλμ (πτήσεις εντός Eλλάδας), 400 ευρώ για αποστάσεις από 1.500 μέχρι 3.500 χλμ (οι περισσότερες ενδοευρωπαϊκές πτήσεις) και 600 ευρώ για αποστάσεις μεγαλύτερες των 3.500 χλμ. Tα μεγάλα πρόστιμα πιστεύει η Kομισιόν ότι θα αναγκάσουν τις εταιρείες να βρουν εθελοντές για την αναβολή του ταξιδιού τους, έτσι ώστε να ελευθερωθούν θέσεις γι’ αυτούς που θέλουν πραγματικά να ταξιδέψουν. Oι επιβάτες θα έχουν και το δικαίωμα να ταξιδέψουν με την επόμενη πτήση, το συντομότερο δυνατόν ή να τους επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου τους.