You are here

Επιφυλακτικότητα στο ΧΑΚ λόγω απεργίας

09/10/2003 13:17
Σε οριακά επίπεδα κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με το επενδυτικό κοινό να παρουσιάζεται επιφυλακτικό εν αναμονή της επίδρασης που θα έχει η απεργία των μηχανοδηγών στην οικονομία του τόπου. Ήδη οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το πλήγμα είναι μεγάλο, με τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει σήμερα ότι η απεργία θα αφήσει τα σημάδια της στην κυπριακή οικονομία και ότι το κόστος θα είναι τεράστιο.

Ανασταλτικός παράγοντας πάντως για το επενδυτικό κοινό είναι και τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, στα οποία διαφαίνεται ότι η ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2003 ήταν μηδενική, λόγω της διολίσθησης των τουριστικών εισοδημάτων, της αρνητικής πορείας του κλάδου μεταποίησης και της κάμψης στο λιανικό εμπόριο.

Ο ΓΔ ΧΑΚ έκλεισε σήμερα στις 89,3 μονάδες και στο –0,1% και ο δείκτης FTSE με μικρές ζημιές 0,2% έπεσε στις 358,8 μονάδες. Η Τράπεζα Κύπρου που ήταν ο πλέον εμπορεύσιμος τίτλος της ημέρας με ποσοστό 16,3% επί του συνολικού όγκου παρέμεινε για μια ακόμη μέρα στη £1,39.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις £424 χιλ. και θα ήταν πολύ μικρότερος εάν δεν προέκυπταν συναλλαγές – πακέτα για τις εταιρείες Κνωσσός, Lanitis Bros και Transbeton. Το πακέτο της επενδυτικής Κνωσσός ήταν ύψους £51 χιλ. (12% επί του συνολικού τζίρου), ενώ ακολούθησαν η Lanitis Bros (πακέτο £32 χιλ.) και η Transbeton (πακέτο £32 χιλ.). Η KNO έκλεισε την ημέρα στα 8,5 σεντ με μεγάλες ζημιές 9,6%, η LB στα 16,3 σεντ και στο +0,6% με όγκο 8,9% και η TRB παρέμεινε στα 27 σεντ με τζίρο 7,8%.

Η Ελληνική Τράπεζα με τζίρο 4% και ζημιές 1,6% έκλεισε στα 63 σεντ και η Λαϊκή με πολύ μικρή κινητικότητα 2,6% παρέμεινε στη £1,19. Στον ασφαλιστικό κλάδο η Κόσμος έφθασε στα 8,4 σεντ και στο +6,3% με τζίρο 3,1%, ενώ η εμπορική Chris Cash and Carry έκλεισε στα 13,8 σεντ και στο +3% με τζίρο 2,6%.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να διαγράψει τους τίτλους της Ήρα Διαχωριστικού Κεφαλαίου από το πάτωμα από τις 13 Οκτωβρίου, αφού μελέτησε την κατάσταση με τη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μετά τη δημόσια πρόταση από την εταιρεία Elma Holdings Ltd.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης 38 σημείωσαν κέρδη, 35 ζημιές και 25 παρέμεναν αμετάβλητοι.