You are here

Κέρδος 9 εκατ. ευρώ αν υποβάλλονταν ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις

09/10/2003 10:32
Oφελος εννέα εκατομμύρια ευρώ θα είχε κάθε χρόνο το Δημόσιο αν όλοι οι φορολογούμενοι υπέβαλλαν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά

Mελέτη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών αποκαλύπτει ότι σήμερα το κόστος διαχείρισης των φορολογικών δηλώσεων (έντυπες και ηλεκτρονικές), από την εκτύπωση και αποστολή των εντύπων σε 5 εκατ. φορολογούμενους μέχρι και την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ανέρχεται σε 21,14 εκατ. ευρώ!

Εισαγωγή στοχείων

Δηλαδή, για κάθε φορολογική δήλωση σπαταλάμε 4,268 ευρώ. Aν η υποβολή των δηλώσεων γινόταν μόνο μέσω του διαδικτύου τότε το κόστος για κάθε δήλωση περιορίζεται σε 2,26 ευρώ.

H μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται με τη διάτρηση των δηλώσεων, την εισαγωγή των στοιχείων και ποσών που αναγράφονται σε κάθε δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα.

H εργασία αυτή κοστίζει 7,79 εκατ. ευρώ, ενώ αν οι δηλώσεις υποβάλλονταν ηλεκτρονικά το Δημόσιο δεν θα σπαταλούσε ούτε ένα ευρώ για τη συγκεκριμένη εργασία.

Aκολουθεί η εξαγωγή και η διόρθωση λαθών, με κόστος 1,68 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο, όμως, θα μπορούσε να περιοριστεί στα 420.000 ευρώ αν το σύνολο των δηλώσεων γίνονταν μέσω του internet ή ακόμα και να μηδενιστεί αν δεν γίνονταν λάθη στις δηλώσεις. Σημαντικό, όμως, είναι και το κόστος αποστολής των φορολογικών εντύπων και του βιβλίου οδηγιών στους φορολογούμενους, που φθάνει στα 7,28 εκατ. ευρώ, αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί ή να μηδενιστεί ακόμα και αν όλοι οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω του διαδικτύου.

Tα έντυπα και οι οδηγίες είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης ακόμη και όταν ο φορολογούμενος επιλέγει την ηλεκτρονική οδό.

Πάντως, αν το 100% των δηλώσεων αποστέλλονταν ηλεκτρονικά τότε το Δημόσιο θα εξοικονομούσε κονδύλι 8,99 εκατομμυρίων ευρώ, αφού η ηλεκτρονική υποβολή αποτιμάται ότι κοστίζει 45% φθηνότερα, δηλαδή περίπου 11,22 εκατομμύρια ευρώ ή 2,264 ευρώ ανά δήλωση.

Εξοικείωση με την νέα τεχνολογία

Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς προϋποθέτει την εξοικείωση όλων των φορολογούμενων στη νέα τεχνολογία και στο διαδίκτυο.

Πάντως, η Γενική Γραμματεία ευελπιστεί να μειώσει τις σπατάλες και να περιορίσει το κόστος στα 4,123 ευρώ ανά δήλωση, με την υποβολή άλλων 459.884 δηλώσεων μέσω του taxisnet, δεδομένου ότι το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί τεχνικά στη ζήτηση και την υποβολή του συνόλου των δηλώσεων ηλεκτρονικά.