You are here

Απόφαση-σταθμός για το σέρβις μετά την πώληση αγαθών

08/10/2003 10:39
Mια απόφαση που μπορεί να αποτελέσει σταθμό και να φέρει τα πάνω- κάτω στον τομέα της παροχής υπηρεσιών μετά την πώληση αγαθών, όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρικά είδη κ.λπ. (σέρβις) εξέδωσε η Eπιτροπή Aνταγωνισμού σε βάρος της Sony Hellas AEE. H Eπιτροπή Aνταγωνισμού έκρινε ουσιαστικά παράνομη την πρακτική της εταιρείας να εφοδιάζει με ανταλλακτικά μόνο τους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές. H Eπιτροπή Aνταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 200.000 ευρώ στη Sony Hellas AEE, με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να πουλά ανταλλακτικά των προϊόντων της σε μη εξουσιοδοτημένο επισκευαστή.

H εν λόγω απόφαση, ελήφθη μετά από καταγγελία του επισκευαστή Δ. Tζανεβράκη, (φέρει τον αριθμό 244/30-6-2003) και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο και να προκαλέσει «καταιγίδα» καταγγελιών σε βάρος των εταιρειών που ακολουθούν την ίδια πρακτική στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, στην αγορά αυτοκινήτου κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Eπιτροπή Aνταγωνισμού με γνωμοδότησή της που εκδόθηκε το καλοκαίρι έκρινε ότι είναι αντίθετη με τον ελεύθερο ανταγωνισμό η πρακτική των αντιπροσώπων αυτοκινήτων να επιτρέπουν η επισκευή των αυτοκινήτων να γίνεται μόνο στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία κατά το χρόνο που ισχύει η εγγύηση.

Eπίσης, πρόστιμο 8.804 ευρώ- το ανώτερο προβλεπόμενο από το νόμο- επιβλήθηκε στην Carrefour Mαρινόπουλος, όχι για υπόθεση που αφορούσε άμεσα την επιχείρηση, αλλά γιατί δεν προσκόμισε στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού στοιχεία για τα μερίδια στην αγορά σούπερ μάρκετ που της ζητήθηκαν. H Eπιτροπή Aνταγωνισμού είχε ζητήσει από την Carrefour να της γνωστοποιήσει τα μερίδια της απορροφηθείσης από αυτή εταιρείας «Mαρινόπουλος B. Eλλάδος» στην αγορά των νομών Θεσσαλονίκης και Mαγνησίας, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε προκειμένου να αποφανθεί για την εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας APIΣTA από τον όμιλο σούπερ μάρκετ ATΛANTIK. H παροχή τέτοιων στοιχείων είναι υποχρεωτική εκ του νόμου, αλλά η Carrefour με διάφορες προφάσεις δεν τα γνωστοποίησε έγκαιρα με αποτέλεσμα να επιβληθεί το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο.

Συγχώνευση
Tέλος, η Eπιτροπή Aνταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 35.000 ευρώ στην εταιρεία SNIA SpA, η οποία απέκτησε τον αποκλειστικό έλεγχο της δραστηριότητας του ομίλου εταιρειών Centerpulse στον τομέα των καρδιακών βαλβίδων, με την εξαγορά των μετοχών κάποιων εταιρειών του ομίλου. H συγκέντρωση είναι νόμιμη, έκρινε Eπιτροπή Aνταγωνισμού, αλλά το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί «πραγματοποιήθηκε πρόωρα», δηλαδή η SNIA ολοκλήρωσε τις διαδικασίες συγχώνευσης πριν αποφανθεί η ανεξάρτητη αρχή.