You are here

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου

06/10/2003 11:31
Η προοπτική μιας γενικής απεργίας στην πετρελαιοπαραγωγό Νιγηρία και η εμφάνιση έντονων μετεωρολογικών φαινομένων στα ανοικτά του Μεξικού που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία της πετρελαϊκής βιομηχανίας του, προκάλεσαν πιέσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύθηκαν διεθνώς στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, καθώς οι αγορές ανησυχούν για ενδεχόμενα προβλήματα στην προσφορά πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νιγηρίας κάλεσε τους εργαζόμενους σε γενική απεργία από την ερχόμενη Πέμπτη διαμαρτυρόμενο για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου, η πρώτη φάση θα διαρκέσει δυο εβδομάδες, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο διακοπής της παραγωγής στον 7ο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Πηγή ανησυχίας των αγορών είναι και το Μεξικό, όχι λόγω συνδικαλιστικών προβλημάτων, αλλά... κακοκαιρίας. Δυο τυφώνες κινούνται στα ανοικτά των μεξικανικών ακτών στον Ειρηνικό, ενώ μια τροπική καταιγίδα στον Κόλπο του Μεξικού προκάλεσε το κλείσιμο δυο λιμανιών-«κλειδιά» για τη μεταφορά πετρελαίου.