You are here

Αυξήσεις στο πετρέλαιο – «φωτιά» σε τσιγάρα – καπνό

02/10/2003 14:12

Αβέβαιη όμως η αύξηση στα τσιγάρα και στα καπνικά είδη που προτείνει η κυβέρνηση...


Αυξήσεις «φωτιά» στα καπνικά είδη και τα τσιγάρα, παράλληλα, με την αναμενόμενη αύξηση κατά τρία σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο και την κηροζίνη, αποφάσισε η κυβέρνηση. Τα δύο σχετικά νομοσχέδια αποστέλλονται στη βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας να εγκριθούν σε νόμο.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση κατά 20 σεντ ανά πακέτο, του φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων και κατά 50% στα καπνικά είδη, περιλαμβανομένου του καπνού για «στρίψιμο τσιγάρων», αλλά και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα πούρα κατά 10% (από 20% σε 30%).

Και ενώ η αύξηση στο πετρέλαιο και την κηροζίνη κατά 3 σεντ, αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της βουλής - αφού όπως έγραψε η Stockwatch το τεράστιο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν αφήνει περιθώρια επιλογών και ευελιξίας, αφού ήδη τα έσοδα από την αύξηση προβλέπονται στους Προϋπολογισμούς του 2004 ενώ το Κράτος έχει προχωρήσει ήδη σε κοινωνικές παροχές ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων στα καύσιμα - αβεβαιότητα επικρατεί ως προς τις αυξήσεις στα τσιγάρα.

Αβέβαιη η αύξηση στα τσιγάρα...

Η αβεβαιότητα ως προς την τελική πρόταση της κυβέρνησης έγκειται:
Πρώτον, στο γεγονός ότι οι ελάχιστοι συντελεστές των φόρων κατανάλωσης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ύψους 57%, ενώ ήδη με τα σημερινά δεδομένα, ο φόρος κατανάλωσης στην Κύπρο είναι της τάξης του 61%. Άρα, ήδη οι κύπριοι καπνιστές καταβάλλουν υψηλότερη από τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ, φορολογία.
Δεύτερον, ανάλογη απόπειρα αύξησης της τιμής των τσιγάρων – επί υπουργίας Τάκη Κληρίδη στο ΥΠΟΙΚ – απέτυχε, με τη σημερινή αντιπολίτευση και πρωτοστατούντος τότε του ΑΚΕΛ, να αντιδρούν εντονότατα.

Η απορία και τα ερωτήματα ως προς τη στάση της βουλής και ειδικότερα, των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ), θα λυθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια της βουλής...

Του Κυριάκου Κυριακίδη