You are here

Άνοδος made in USA στην Ευρώπη

02/10/2003 12:36
Αν και το ισχυρό ευρώ παραμένει ένας πονοκέφαλος ιδιαίτερα για τους μεγάλους εξαγωγείς της Γηραιάς Ηπείρου, οι επενδυτές στην Ευρώπη εξακολουθούν να δείχνουν διάθεση για τοποθετήσεις και η χθεσινή άνοδος στη Wall Street ενίσχυσε περαιτέρω την τάση αυτή.

Μεγάλοι ωφελημένοι από την άνοδο των μετοχών στη Wall Street είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και οι εταιρείες του κλάδου υψηλής τεχνολογίας, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η συρρίκνωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά το Σεπτέμβριο αποτέλεσε αρνητική είδηση για εταιρείες που έχουν υψηλό μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, όπως η DaimlerChrysler που συνεχίζει το πτωτικό της σερί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η γαλλική PSA Peugeot Citroen, που ανακάμπτουν.

Τα υψηλότερα κέρδη καταγράφει, όπως και χθες, η κεφαλαιαγορά του Λονδίνου, όπου κυριαρχούν οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν περίφημα οικονομικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους στον τομέα διύλισης θα οδηγήσουν τα αποτελέσματα των πετρελαϊκών κολοσσών, αρχής γενομένης με την ΒΡ, σε επίπεδα ρεκόρ.