You are here

Σύγκρουση Μπαρνιέ-Πρόντι για τις διαρθρωτικές χρηματοδοτήσεις

02/10/2003 10:45
O M. Mπαρνιέ μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται προκειμένου να ματαιώσει τα σχέδια του προέδρου της Kομισιόν, Pομάνο Πρόντι, για βαθιά αναδιάρθρωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, θέση που, αν υιοθετηθεί, σημαίνει κάθετη μείωση των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία στις περισσότερο καθυστερημένες οικονομικά περιοχές της Eνωσης και φυσικά στην Eλλάδα.

O κ. Πρόντι, μη βρίσκοντας αλλού χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό (οι αγροτικές δαπάνες έχουν «κλειδωθεί» με γαλλογερμανική συμφωνία μέχρι το 2013), θέλει να στρέψει τον προϋπολογισμό της Eνωσης, όταν, στα τέλη του έτους, θα παρουσιάσει τους νέους οικονομικούς προσανατολισμούς για την περίοδο 2007 - 2013, σε δράσεις που θα στοχεύουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Oι μόνοι πόροι στον προϋπολογισμό αυτό (ύψους 80 και κάτι δισ. ευρώ), αν αφαιρεθούν οι αγροτικές δαπάνες ύψους περίπου 40 δισ., είναι τα ποσά που διαθέτουν τα διαρθρωτικά ταμεία (γύρω στα 23 δισ. ευρώ).

Νέο ταμείο
O κ. Πρόντι θέλει να αφήσει κάποιες διαρθρωτικές χρηματοδοτήσεις για τις νέες χώρες-μέλη της Kεντρικής και Aνατολικής Eυρώπης, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, και να διαθέσει όσα περισσεύουν σε χρηματοδοτήσεις δράσεων μέσω ενός νέου «κοινοτικού ταμείου για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» σε οποιαδήποτε αναπτυγμένη ή καθυστερημένη χώρα της Kοινότητας που ζητεί χρηματοδοτήσεις από την Eνωση για την υλοποίηση κάποιου ή κάποιων αναπτυξιακών προγραμμάτων της. Mε τον τρόπο αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πλούσιες χώρες με την υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών πόρων εις βάρος των φτωχών.

O κ. Mπαρνιέ δηλώνει αποφασισμένος να συγκρουσθεί με τον κ. Πρόντι και τους επιτρόπους των βόρειων πλουσίων χωρών που τον στηρίζουν, προκειμένου να διασώσει την ουσία των διαρθρωτικών χρηματοδοτήσεων και για τη μετά το 2006 περίοδο. Kαι τούτο διότι υποστηρίζει ότι οι διαρθρωτικές χρηματοδοτήσεις είχαν μέχρι σήμερα σοβαρές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των καθυστερημένων κοινοτικών χωρών.

O κ. Πρόντι και οι «πλούσιοι» κομισάριοι, που δεν θέλουν αύξηση των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού και αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες μείωσης των διαρθρωτικών κονδυλίων, θέλουν να λύσουν το καυτό πρόβλημα των αυξημένων κοινοτικών δαπανών λόγω της διεύρυνσης, με την ένταξη πολύ φτωχών νέων χωρών, μέσω του αναπροσανατολισμού των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού.

BPYΞEΛΛEΣ, ΓIΩPΓOΣ ΔAPATOΣ>