You are here

ΣΟΕ: Τέσσερις μελέτες στον Τάσσο για τα «καυτά» θέματα της οικονομίας

26/09/2003 17:15
Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εργάζεται σκληρά και συστηματικά, πλην όμως αθόρυβα. Έχουμε ήδη υποβάλει τέσσερις ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες μελέτες με συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση όλων των σοβαρών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Αυτό δήλωσε στη Stockwatch μέλος του Συμβουλίου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμο, σχολιάζοντας σχετικά με τη δράση του ΣΟΕ, άρθρο, που δημοσιεύτηκε στη «SW» στις 24 Σεπτεμβρίου 2003 υπό τον τίτλο «Ο εκτροχιασμός του ΣΟΕ».

Σχολιάζοντας επικριτικά σημεία του άρθρου (24/9), απέρριψε τις αναφορές ότι «πάσχει από σύλληψη ιδεών και πρωτοβουλιών» και ότι μετετράπη ταχέως σε ένα γραφειοκρατικό οργανισμό. «Το ΣΟΕ ασχολείται και εξετάζει θέματα κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους όρους εντολής του. Ο ΠτΔ είναι που κρίνει και αποφασίζει το αντικείμενο το οποίο θα εξετάσουμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως όλα τα «καυτά» θέματα που καταγράφονται στο άρθρο ως χρήζοντα άμεσης αντιμετώπισης, έχουν μελετηθεί διεξοδικά. Γι’ αυτά τα θέματα έχει υποβληθεί μάλιστα και σχετική έκθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με συγκεκριμένες εισηγήσεις που δεν είναι απλώς ριζοσπαστικές, αλλά σε ορισμένους ίσως να προκαλέσουν και «σοκ» γιατί είναι πολύ τολμηρές. Πρόσθεσε πως για κάθε έκθεση που υπεβλήθη στον ΠτΔ, εστάλη και σχετικό αντίγραφο και στον ΥΠΟΙΚ Μάρκο Κυπριανού.

Απέρριψε επίσης, σχετική αναφορά στο άρθρο σύμφωνα με την οποία θα πρέπει «να σταματήσει να αναμιγνύεται εκεί όπου δεν έχει αρμοδιότητες» τονίζοντας πως ούτε έχει, αλλά και ούτε επιθυμεί κανείς από το 11μελές Συμβούλιο να έχει το σώμα εκτελεστικό ρόλο. «Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις μελέτες μας, στη διακριτική της ευχέρεια ανήκει το πως και το τι, αλλά και το αν θα αξιοποιήσει τη μελέτη και τις εισηγήσεις», σχολίασε με δηκτικό τρόπο. «Το ΣΟΕ δεν έχει ούτε και ζητάμε καμία απολύτως εκτελεστική επιρροή», κατέληξε.

Γαλανός - Μάρκος

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Αλέξης Γαλανός είχε σήμερα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον ΥΠΟΙΚ Μάρκο Κυπριανού. Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΣΟΕ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη