You are here

Καθοδικές τάσεις για το δολάριο έναντι του γεν

24/09/2003 14:19
Καθοδικές είναι οι τάσεις για το δολάριο έναντι του γεν σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί στο επίπεδο των 112,10-20 γεν από 112,29 γεν που διαμορφώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη.

Το ενδεχόμενο παρεμβάσεως των ιαπωνικών οικονομικών αρχών οδήγησε χθες σε κλείσιμο short θέσεων µε αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να ενισχυθεί στην περιοχή των 112 γεν από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών (110,90 γεν) που είχε προσεγγίσει χθες το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα µε το Commodity Futures Trading Commission, οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις υπέρ του ιαπωνικού νομίσματος διαμορφώθηκαν την περίοδο 10-16/9 στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο.

Το αμερικανικό νόμισμα πλήττεται από την εκτίμηση ότι οι ιαπωνικές οικονομικές αρχές θα περιορίσουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, μετά από τη σύσταση του ομίλου G7 για ελεύθερη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ωστόσο, δημοσίευμα στον ιαπωνικό τύπο, ανέφερε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αρχές αποδέχονται την παρεμβατική πολιτική της Ιαπωνίας µε στόχο τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να παρέμβει εν όψει του κλεισίματος α’ εξαμήνου (30/9), καθώς οι ιαπωνικές επιχειρήσεις εξαγωγικού προσανατολισμού που θα μετατρέψουν τα έσοδά τους σε γεν, επιθυμούν την αντιστροφή της καθοδικής τάσης του δολαρίου.

Μακροπρόθεσμα, η άνοδος του δολαρίου περιορίζεται από τις ανισορροπίες που εμφανίζουν τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2004 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ($480 δισ.), ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε το β’ τρίμηνο στο νέο ιστορικά υψηλό των $138,7 δισ. (5,1% του ΑΕΠ).

Εντολές πωλήσεως δολαρίων από Ιάπωνες εξαγωγείς εντοπίζονται στο επίπεδο των 112,60 γεν, ενώ εντολές αγοράς δολαρίων στην περιοχή των 111,50-70 γεν.