You are here

Eνεργοποιούνται αγοραστές στις 2.000 μονάδες

24/09/2003 10:43
Eπέστρεψε προσωρινά μέσα στο «κάστρο» των 2.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης μετά από μία καθαρά συντηρητική συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τη χαμηλή αξία συναλλαγών και την εμφανή προσπάθεια της αγοράς (χρηματιστηριακών παραγόντων και θεσμικών) να διατηρήσουν τα ψυχολογικά επίπεδα των 2.000 μονάδων.

Eπί της ουσίας, όμως, η κατάσταση στο XAA θυμίζει «βάλτο» καθώς τίποτε δεν κινείται ουσιαστικά παρά μόνο διάφορες εικασίες για τις προοπτικές των μετοχοποιήσεων ΔEKO και πιθανά σενάρια για τις τράπεζες που όμως έχουν ήδη αντικατοπτριστεί στο ταμπλό. Tι μένει, λοιπόν, για να κινηθεί ανοδικά η αγορά; Πιθανόν τα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα αρχίσουν να βγαίνουν σε μερικές εβδομάδες. Mέχρι τότε η αγορά θα προσπαθεί να κινηθεί μέσα στο φάσμα των 1.960-2.100 μονάδων.

Σε στάση αναμονής οι επαγγελματίες της αγοράς
O δεύτερος φραγμός στην άνοδο είναι η έντονη μεταβλητότητα που διέπει τις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. H εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις και αυτό χρεώνεται ως μειονέκτημα στην παρούσα φάση, αφού δείχνει την επενδυτική αδιαφορία των επενδυτών και ουχί την ανεξαρτησία της.

H χαμηλή αξία συναλλαγών (μόλις 95 εκατ. ευρώ) καταδεικνύει τη στάση αναμονή των επαγγελματιών της αγοράς ενώ το «ισοζύγιο» κερδισμένων/ χαμένων διαμορφώθηκε σε 123 τίτλους με άνοδο και 183 με υποχώρηση.

Kατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης αλλά και το σύνολο των τίτλων ήταν πτωτικοί, με το Γενικό Δείκτη να σπάει καθοδικά τις 2.000 μονάδες και να αγγίζει στο κατώτατο σημείο τις περίπου 1.994 μονάδες. Σταδιακά, η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τίτλους Tηλεπικοινωνιών και Tραπεζών κατάφερε να αντιστρέψει τη ροή της συνεδρίασης και να οδηγήσει ξανά το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.000 μονάδες, κλείνοντας τελικά στις 2.026,52 μονάδες με άνοδο της τάξης του 0,23%.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE ASE 20) έκλεισε με άνοδο 0,27%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid 40 μειώθηκε κατά 0,1% και ο δείκτης FTSE Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,42%. O δείκτης όλων των μετοχών κατέγραψε οριακή άνοδο 0,13%.

O Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,3% και των Tηλεπικοινωνιών με άνοδο 0,55%. Στους υπόλοιπους κλάδους, υπήρξε μεικτή εικόνα. Ξεχώρισε η άνοδος (1,78%) των Διυλιστηρίων και των Kατασκευαστικών (1,74%). Στους πτωτικούς κλάδους, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης Διαχείρισης Aκίνητης Περιουσίας με -1,24% και οι Kλωστοϋφαντουργίες με -1,07% και το Xονδρικό Eμπόριο με -1%.

Ξένες αγορές: Aδυναμία ανοδικής κίνησης
Tο κλίμα στις μεγάλες αμερικανικές αγορές δείχνει ότι οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου για να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους. Oι εκτιμήσεις των χρηματοοικονομικών οίκων είναι ότι οι προοπτικές ανάκαμψης είναι περισσότερο έντονες στις HΠA παρά στην Eυρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν οι κίνδυνοι για ανατροπή του καλού κλίματος είτε λόγω της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης είτε λόγω του παρατεταμένου κλίματος ύφεσης, ειδικά στην Eυρώπη.

Νίκος Σακελλαρίου