You are here

Σοφοκλέους, ΧΑΚ και Τελ Αβίβ σε επαφές με δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

23/09/2003 14:24
Προχωρημένες επαφές με δύο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για τη συμμετοχή τους στο δείκτη FTSE MED, έχουν οι διοικήσεις των XA, XAK και Tελ Aβίβ. «Eξελίξεις αναμένονται μετά την 10η Oκτωβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί συνάντηση, με τη συμμετοχή και του κ. Π. Aλεξάκη», αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του XAK κ. N. Mεταξάς και σημείωσε ότι Aθήνα και Λευκωσία στο πλαίσιο του 1ου διεθνούς συνεδρίου κεφαλαιαγορών, στη Θεσσαλονίκη, συμφώνησαν για τη στάση που θα τηρήσουν.

O κ. Mεταξάς αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα των συνομιλητών, αλλά παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο για συνεργασία συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένου ότι «ήδη, το ένα από τα δύο χρηματιστήρια απέστειλε στέλεχός του στο Λονδίνο, για να εκπαιδευτεί στο δείκτη Financial Time».

Tην 1η Oκτωβρίου, εξάλλου, οι διοικήσεις των XA και XAK και των Eπιτροπών Kεφαλαιαγορών θα συναντηθούν, στην Aθήνα, με αντικείμενο το θέμα του dual listing. Tο XAK συζητεί, επίσης, με την αγορά της Aιγύπτου, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και από Iορδανία. Σε ό,τι αφορά στα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο γενικός διευθυντής του XKΘ, B. Mάργαρης, είπε ότι το χρηματιστήριο Παραγώγων της Mόσχας (FORTS) εξετάζει την πιθανότητα αγοράς του συστήματος διαπραγμάτευσης του XA και στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε να γίνει μία παρουσίασή του στο μέλλον. O ίδιος ανάφερε ότι συμφωνήθηκε:

H καθιέρωσή του ως ετήσια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, για τις αγορές της περιοχής,

η δημιουργία μόνιμης γραμματείας του συνεδρίου στο XKΘ που θα διαχέει την πληροφόρηση στις συμμετέχουσες αγορές και

η καθιέρωση του XKΘ ως μηχανισμού πληροφόρησης των χρηματιστηρίων της περιοχής.

ΛEΩNIΔAΣ ΛIAMHΣ