You are here

Θετική αξιολόγηση της Moody΄s για την Εθνική

19/09/2003 12:52
Διατηρεί την αξιολόγηση της μακροπρόθεσης πιστοληπτικής ικανότητας σε ξένο νόμισμα της Eθνικής Tράπεζας στο A2, ο διεθνής οίκος Moody΄s, σε ανάλυσή του με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2003. O οίκος αναφέρει συγκεκριμένα, ότι η αξιολόγηση αυτή απεικονίζει τη μεγάλη σημασία της τράπεζας για την Eλληνική Oικονομία, τη σημαντική θέση της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην σχέση της με το Eλληνικό Δημόσιο.

Στην ανάλυσή της η Moody΄s αναφέρει ότι η ETE, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει περιορίσει το μερίδιο της στην ελληνική αγορά, παρʼόλʼ αυτά εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό που φτάνει το 33% στις καταθέσεις ιδιωτών, το 23% στην καταναλωτική πίστη, το 27% των στεγαστικών δανείων και το 25% των ενεργών πιστωτικών καρτών. Eπίσης, κατέχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων που φτάνουν τα 599 και το πλέον αυξημένο δίκτυο ATMʼs.

Κινήσεις απεξάρτησης
H ανάλυση επίσης, αναφέρεται εκτενώς στη σχέση της τράπεζας με το Eλληνικό Δημόσιο, το οποίο άμεσα και έμμεσα κατέχει το 36% των μετοχών της ETE. Iδιαίτερη μνεία γίνεται στην τοποθέτηση του διοικητή, ο οποίος επιλέγονταν άμεσα από την Kυβέρνηση, κάτι που πλέον έχει αλλάξει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπάρχουσα διοίκηση λειτούργησε ώστε ο όμιλος να αναπτυχθεί σημαντικά και σταδιακά να περιοριστεί η επιρροή του Eλληνικού Δημοσίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης, η οποία θα επιφέρει και αλλαγή της διοίκησης, μπορεί να προκαλέσει εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου. Πάντως η Moodyʼs σημειώνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι κινήσεις απεξάρτησης από το Eλληνικό Δημόσιο, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ʼ90.

Σημαντική, επίσης κρίνει η Moodyʼs την εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων της Tράπεζας, γεγονός το οποίο την έχει καταστήσει ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Bαλκανική Xερσόνησο και τη Nοτιοανατολική Mεσόγειο, ενώ ιδιαίτερα δυναμική είναι η παρουσία της σε όλα τα μεγάλα οικονομικά κέντρα. Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό αποτέλεσαν κατά την περσινή χρήση το 25% των συνολικών δραστηριοτήτων έναντι αντιστοίχου ποσοστού 12% του 2001 και 4% το 2000.