You are here

Θετικό κλίμα σε ΗΠΑ, Ευρώπη

17/09/2003 10:16
Ανακάμπτει το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Wall Street και Ευρώπη εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια. Η τακτική συνεδρίαση της λεγόμενης Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και αισιοδοξία από τις αγορές που υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία:

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, παραμένοντας σε χαμηλά σχετικά επίπεδα αλλά και αυξανόμενος με ρυθμό υγιή που απομακρύνει την απειλή του αποπληθωρισμού.

Αισιόδοξα ήταν και α μηνύματα από το μέτωπο των επιχειρήσεων καθώς μετά την Chrysler και η Ford κατέληξε σε συμφωνία με το συνδικάτο των εργαζομένων στα εργοστάσιά της και πλέον μένει η General Motors να ολοκληρώσει κι εκείνη τις αντίστοιχες συνομιλίες της.

Το ανοδικό άνοιγμα στη Wall Street έδωσε ώθηση και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές που πάντως κατέγραφαν κέρδη από το πρωί της Τρίτης. Η αγορά, η οποία αναμένει με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της Fed το βράδυ, για τα αμερικανικά επιτόκια, δέχθηκε με ικανοποίηση τόσο την αύξηση του δείκτη ZEW για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία στις 60,9 μονάδες (59 προέβλεπαν οι αναλυτές) από τις 52,5 του Αυγούστου, όσο και το άλμα 21,3% των κερδών της Tesco κατά το α΄ εξάμηνο του 2003.

Αντίθετα, η είδηση ότι το συμβόλαιο για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακού δικτύου της γαλλικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange (θυγατρικής της France Telecom) αξίας 1 δισ. ευρώ καταλήγει στην καναδική Nortel Networks προκάλεσε πιέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών της τελευταίας, όπως η Nokia και η Alcatel.