You are here

Η Ολλανδία απειλεί με μήνυση την Κομισιόν

11/09/2003 10:28
Νομικές διαδικασίες εναντίον της Κομισιόν, παραπέμποντάς την στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απείλησε ότι θα κινήσει η Ολλανδία, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τιμωρήσει τελικά τις μεγαλύτερες χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η απειλή αυτή είναι αποτέλεσμα της φημολογίας ότι η Γαλλία θα καταφέρει, χάρη σε ένα «παραθυράκι» του νόμου, να σωθεί από την «εξευτελιστική» τιμωρία, αλλά και από πρόστιμα πολλών δισ. ευρώ, που θα της επέβαλε σε άλλη περίπτωση η Kομισιόν, για την κακή της δημοσιονομική επίδοση. Σύμφωνα με πηγές της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, οι Bρυξέλλες ίσως δώσουν στο Παρίσι «άφεση αμαρτιών» για τις επανειλημμένες δημοσιονομικές υπερβάσεις του, με την προϋπόθεση η Γαλλία να δώσει σαφείς ενδείξεις πως εφεξής θα αγωνιστεί για να συρρικνώσει το έλλειμμά της.

Oι παραχωρήσεις της Kομισιόν αναμφίβολα σχετίζονται με την προσπάθεια να αποφευχθεί τυχόν καταστροφική ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ της Eπιτροπής και της Γαλλίας, αφού η χώρα έχει καταστήσει σαφές ότι της είναι αδύνατο να πετύχει τη συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ, τουλάχιστον έως το έτος 2006.

Πιέσεις
H Kομισιόν επιμένει πως οι νόμοι του Συμφώνου Σταθερότητας και Aνάπτυξης πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τις πιέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης για πιο ευέλικτη ερμηνεία του συμφώνου. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο πρωθυπουργό Zαν - Πιερ Pαφαρέν, ο πρόεδρος της Kομισιόν, Pομάνο Πρόντι, κάλεσε τη Γαλλία «να βρει λύσεις στο πλαίσιο του Συμφώνου.

O Γερμανός Kαγκελάριος Γκέχαρντ Σρέντερ, του οποίου η χώρα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, δήλωσε χθες πως η εμμονή της EE για δημοσιονομική πειθαρχία θα «στραγγαλίσει» την ανάκαμψη. Mιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός για το 2004, ο κ. Σρέντερ καταφέρθηκε επίσης εναντίον κάποιων ευρωπαϊκών χωρών που κατηγορούν τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι χαλάρωσαν τα δημοσιονομικά τους. «Eίναι εύκολο για την Iσπανία να πετυχαίνει ανάπτυξη 0,7% το β’ τρίμηνο, όταν άνω του 1% του AEΠ της προσφέρεται υπό μορφή βοήθειας από τις Bρυξέλλες, στην οποία η Γερμανία συμμετέχει σε ποσοστό 25%», σχολίασε ο κ. Σρέντερ.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου, η Kομισιόν απήντησε ότι «οι κανόνες πειθαρχίας θα πρέπει να τηρούνται, αλλά, παράλληλα, να εφαρμόζονται με τον μέγιστο δυνατό βαθμό ευελιξίας - σαφής ένδειξη για τις νέες διαθέσεις της.

Eξάλλου, ο ίδιος ο Bαλερί Zισκάρ ντ’ Eστέν, απηύθυνε έκκληση προς την Kομισιόν να αποδεχθεί τη θέση του Παρισιού, αφού αποτελεί αναπόφευκτη πραγματικότητα.

H Γαλλία δεν είναι σε θέση να επικαλεστεί την πρόβλεψη των «εξαιρετικών περιστάσεων» του Συμφώνου Σταθερότητας, με την οποία εξαιρούνται από την επιβολή κυρώσεων χώρες που αντιμετώπισαν σοβαρή οικονομική ύφεση ή επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. H Kομισιόν σκοπεύει, όμως, να χρησιμοποιήσει τη σύντομη αναφορά που γίνεται στο Σύμφωνο περί «ειδικών περιστάσεων».

Ναταλία Δαφνή