You are here

Σρέντερ: Όχι στον στραγγαλισμό της ανάπτυξης!

10/09/2003 15:05
Η οικονομική ανάκαμψη δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της αυστηρής τήρησης των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες της ευρωζώνης να διατηρούν το δημόσιο έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, εκτιμά ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Ενδέχεται να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε εάν είναι δυνατόν το 3%, όχι όμως με αντίτιμο τον στραγγαλισμό», της ανάκαμψης, υπογράμμισε ο Σρέντερ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο όπου συζητείται ο προϋπολογισμός για το 2004.

Ο Γερμανός καγκελάριος καταφέρθηκε παράλληλα κατά κάποιων ευρωπαϊκών χωρών που κατηγορούν τη Γαλλία και Γερμανία ότι χαλάρωσαν τα δημοσιονομικά τους και απαιτούν την επιβολή κυρώσεων εναντίον τους.

Υπενθυμίζοντας την υπόθεση της Ισπανίας η οποία το δεύτερο τρίμηνο ανακοίνωσε αύξηση 0,7% του ισπανικού ΑΕΠ σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2003, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τόνισε:«Είναι πολύ καλό. Αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο όταν άνω του 1% του ΑΕΠ προσφέρεται υπό μορφή βοήθειας από τις Βρυξέλλες στην οποία η Γερμανία συμμετέχει σε ποσοστό 25%».