You are here

Μέτωπο των «έξη» έναντι BOC, CPB, HB

09/09/2003 11:15

Ζητούν διαχωρισμό των υποθέσεων τους και άμεση διακοπή της εναντίον τους διαδικασίας

Η «γραμμή» της BOC


Κοινή υπερασπιστική γραμμή φαίνεται ότι ακολουθούν έξη τράπεζες, ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, κατά την εξέταση της προδικαστικής διαδικασίας που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου. Alpha Bank, Εμπορική, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (Κύπρου) Universal, Arab Bank και Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα – με αίτημα τον πλήρη διαχωρισμό των δικών τους υποθέσεων, έναντι των περιπτώσεων Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής, ζητούν παράλληλα άμεση διακοπή της εναντίον τους υπόθεσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Stockwatch, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ενώπιον της ΕΠΑ, οι «Έξη» έθεσαν επιτακτικά θέμα – αλλά όμως μεμονωμένα και όχι υποβάλλοντας από κοινού αίτημα – για διαχωρισμό της δικής τους υπόθεσης από τα τρία μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου, επικαλούμενες δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, ότι στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος, πως σύμφωνα με τα στοιχεία εκ πρώτης όψεως υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας «από τις BOC, CPB, HB για ενδεχόμενες προσυνεννοήσεις». Αυτό το στοιχείο από μόνο του δείχνει ότι δεν εμπλέκεται στο κατηγορητήριο και δεν υπάρχει υπόθεση τεκμηριωμένη κατά της Άλφα, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο νομικός της σύμβουλος, όπως και άλλοι των υπολοίπων έξη, ο κάθε ένας για λογαριασμό της τράπεζας που εκπροσωπεί.

Δεύτερον, επομένως, τόνισαν, εφόσον συνεχιστεί η εναντίον τους και επί της ουσίας εξέταση της υπόθεσης, θα παραβλάψει τα συμφέροντα όσων από αυτές στη συνέχεια αποδειχθεί ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη σε προσυνεννοήσεις.

«Φύλλο και φτερό» το κατηγορητήριο

«Φύλλο και φτερό» έκαναν κυριολεκτικά οι Τράπεζες με τις σωρηδόν προδικαστικές ενστάσεις που υπέβαλαν γραπτώς όσο και με τις αγορεύσεις τους κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της ΕΠΑ, τόσο τη διαδικασία που ακολούθησε η Επιτροπή όσο και την ουσία του κατηγορητηρίου που τις έφερε ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Οι πληροφορίες για σκληρή υπερασπιστική γραμμή και αμφισβήτηση «μέχρι τέλους» της ποιότητας των στοιχείων που συνέλεξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά κατά την χθεσινή αγόρευση των Νομικών τους Συμβούλων. Κατά τη χθεσινή διαδικασία οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών, πέραν της προσπάθειας για νομική τεκμηρίωση των όσων περιέχονται στο γραπτό υπόμνημα που υπέβαλαν αρχές του μηνός προς την ΕΠΑ, κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων τους ζήτησαν σειρά διευκρινήσεων επί του κατηγορητηρίου.

Στη χθεσινή συνεδρία, Λαϊκή και Ελληνική, επιφυλάχθηκαν να αναλύσουν σε έκταση τις θέσεις τους στη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου, υποβάλλοντας γραπτώς υπόμνημα και αγορεύοντας επί αυτού.

Η «γραμμή» της BOC

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες της «SW», η υπερασπιστική γραμμή της Κύπρου (BOC), κατά την χθεσινή παρουσίαση των θέσεων της στηρίζεται:

(Α) όπως αναφέρθηκε ευθέως και έντονα ενώπιον του Προέδρου και των μελών της επιτροπής, η έρευνα κατά των τραπεζών ξεκίνησε χωρίς κανένα στοιχείο και με ελλιπέστατο το αρχικό κατηγορητήριο. Και πως ότι εκ των υστέρων καταβλήθηκε προσπάθεια εκ μέρους της Επιτροπής να συλλεχθούν στοιχεία και να στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο. Ωστόσο, τόνισαν πως δεν καταλογίζουν οποιασδήποτε σκοπιμότητα στην ΕΠΑ.

(Β) Αμφισβητεί την νομιμότητα των εφόδων που έγιναν για συλλογή στοιχείων κατά την οποία βρέθηκαν τα έγγραφα που «καίνε» τις τράπεζες και που σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν το «γεγονός» των προσυνεννοήσεων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα πως η εξουσιοδότηση που δόθηκε για την έρευνα αντιβαίνει ή/και παραβιάζει τη συγκεκριμένη πρόνοια της νομοθεσίας.

(Γ) και στα ίδια πλαίσια με το (Β) αναφέρθηκε πως η έρευνα στα γραφεία της Ελληνικής τράπεζας έγινε κατά παράβαση της δοθείσας εξουσιοδότησης αφού, λήφθηκαν καταθέσεις από το προσωπικό σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα στοιχεία και το κατηγορητήριο και όχι επί συγκεκριμένων πτυχών και στοιχείων επί του εντάλματος ερεύνης.

Οι «Έξη» ελπίζουν…

Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο εναντίον κάθε τράπεζας είναι ξεχωριστό, αλλά η συνεδρία είναι κοινή, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στους κόλπους των τραπεζών. Ωστόσο, το γεγονός πως το κατηγορητήριο είναι διαχωρισμένο, φαίνεται να δημιουργεί ελπίδες για δικαίωση των προδικαστικών ενστάσεων των «έξη». Αφού με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες και στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι «εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη» η στοιχειοθέτηση, εναντίον τους υπόθεσης.

Ποινές

Να σημειωθεί πως οι εννέα τράπεζες που κατηγορούνται από την ΕΠΑ για προσυνεννοήσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική, αντιμετωπίζουν το φάσμα επιβολής ποινής από την ΕΠΑ, μέχρι και το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών των τραπεζών, ενδεχόμενο που θεωρείται απομακρυσμένο, αλλά, εάν συμβεί, μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες, γεγονός που γεννά εφιαλτικά σενάρια για τις τράπεζες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη