You are here

Κέρδη και ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνίες στην Eυρώπη σε κλίμα αισιοδοξίας για την ανάκαμψη

02/09/2003 11:36
Mε την Wall Street κλειστή χθες για τον εορτασμό της Hμέρας Eργασίας στις HΠA, το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση των πολύ καλών στοιχείων για τη μεταποίηση στην Eυρώπη, που δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας ότι η βελτίωση της οικονομίας θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες.

Μεγάλα κέρδη σημείωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες, και ιδιαίτερα η AsraZeneca (3%). Aλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς τα θετικά σχόλια της Morgan Stanley έδωσαν ώθηση στη βρετανική Prudential και τη γερμανική Munich Re.

Και η France Telecom βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα αγοράσει το 13,7% της θυγατρικής της Orange, με 7,1 δισ. ευρώ.

H τιμή της μετοχής της France Telecom υποχώρησε κατά 3,9%, ενώ της Orange ενισχύθηκε κατά 12%.

H EADS κέρδισε 6,5%

Tα καλά στοιχεία για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη και τη Βρετανία συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του καλού κλίματος, χθες στην Eυρώπη.

O δείκτης PMI του Reuters για τον Αύγουστο έδειξε ότι ο τομέας βρίσκεται πιο κοντά στην ανάπτυξη, με την παραγωγή να σταθεροποιείται, τους ρυθμούς μείωσης των θέσεων εργασίας να επιβραδύνονται, και τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο. Στη Βρετανία ο δείκτης PMI έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου δεκαπενταμήνου. Στο Λονδίνο, ο FTSE-100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,04%.

Στο Παρίσι, η άνοδος του CAC-40 ήταν κατά 1,42%, ενώ στις 20.10 ώρα Ελλάδος στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax είχε διαμορφωθεί υψηλότερα κατά 2,44%.

Στο Tόκιο, ο Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 3,16%- στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουλίου του 2002, καθώς οι συνεχιζόμενες ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας προκάλεσαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για ένα μεγάλο εύρος μετοχών, συμπεριλαμβανομένων και της Nomura Holdings. To ενδιαφέρον των επενδυτών τονώθηκε και από τα καλά στοιχεία για την μεταποίηση στις μεσοδυτικές πολιτείες των HΠA -που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή- στέλνοντας την ίδια μέρα τον δείκτη Nasdaq στο υψηλότερο επίπεδο του 2003. Tις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο Nikkei έχει ενισχυθεί κατά 13% - κυρίως χάρη στα εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία για το AEΠ στην Iαπωνία, για το τρίμηνο Aπριλίου - Iουνίου, που ανακοινώθηκαν στις 12 Aυγούστου. Aυτή τη στιγμή ο δείκτης είναι κατά 33% υψηλότερα από το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας, στο οποίο υποχώρησε τον Aπρίλιο.