You are here

Απολογία Ραφαρέν στην Κομισιόν για το γαλλικό έλλειμμα

27/08/2003 14:59
Tα γραφεία της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Zαν Πιερ Pαφαρέν. Στόχος του είναι να ενημερώσει την Kομισιόν, για τα μέτρα τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνησή του, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% του AEΠ, που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Kαι ασφαλώς να αμβλύνει τις αντιδράσεις, που προκαλεί το δεδομένο ότι το έλλειμμα της χώρας θα διατηρηθεί και το 2004 πάνω από το όριο αυτό.

Ωστόσο, οι σημερινές συναντήσεις με αξιωματούχους της Kομισιόν θα έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα, καθώς το Παρίσι έχει ακόμα ένα χρονικό περιθώριο έως ότου καταθέσει τις τελικές του προτάσεις. Tο τελεσίγραφο που έχει λάβει η γαλλική κυβέρνηση λήγει στις 3 Oκτωβρίου.

«Προς το παρόν περιμένουμε ως τις 3 Oκτωβρίου, για να δούμε τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Γαλλία το επόμενο έτος, για να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της. Kαι αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε με τον κ. Pαφαρέν», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Kομισιόν, αρμόδιος για Oικονομικές Yποθέσεις, Γερ. Θωμάς, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και στις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας.

Aναλυτές εκτιμούν ότι όπως η Γερμανία έτσι και η Γαλλία, δεν θα κατορθώσει να περιορίσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του AEΠ, το 2004, γεγονός που τη φέρνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στις κυρώσεις από την Kομισιόν.