You are here

Εντολές Φωτιάδη για τους φορολογικούς ελέγχους

27/08/2003 08:22
Αυστηρές εντολές προς τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα να τηρούν με ακρίβεια τις διαδικασίες που προβλέπονται κατά τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης.

Με εγκύκλιο του ο υφυπουργός καθορίζει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι ελεγκτές κατά τη διαδικασία του ελέγχου καθώς και κανόνες συμπεριφοράς αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συμπεριφορά των ελεγκτών δεν είναι κατάλληλη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρνητικές εντυπώσεις, διαμαρτυρίες και αμφισβητήσεις στους φορολογούμενους.

Για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ελεγκτικών υπηρεσιών και φορολογούμενων, οι ελεγκτές υποχρεωτικά πριν την έναρξη θα επιδίδουν στον εκπρόσωπο της ελεγχόμενης επιχείρησης συνημμένη επιστολή με την οποία ο ελεγχόμενος θα ενημερώνεται για το πρόγραμμα ελέγχου.

Οι αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές θα παρακολουθούν στενά την ορθή και πιστή εφαρμογή των οδηγιών ενώ οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις εντολές θα συνιστά παράβαση καθήκοντος και θα ελέγχεται πειθαρχικά με την επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων.