You are here

Διαβουλεύσεις Κύπρου – ΕΕ για 154 εκ. ευρώ

07/08/2003 16:56
Συνομιλίες για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα Ταμεία Συνοχής και Περιφερειακής Πολιτικής ύψους 154 εκ. ευρώ πρόκειται να αρχίσουν σύντομα μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου. Αποκάλυψε μάλιστα, πως σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ, κατά τη συζήτηση των μέτρων για τους Τ/κ, έγινε αναφορά και σε πιθανότητα καταρτισμού μιας δεύτερης δέσμης μέτρων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην Κύπρο της αρμόδιας για μεταφορές, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Loyola De Palacio και του Κοινοτικού Επιτρόπου, αρμόδιου για την περιφερειακή πολιτική Michel Barnier, ενώ ο ίδιος την 1η Σεπτεμβρίου θα έχει συνομιλίες στο Βουκουρέστι με τον αναπληρωτή Επικεφαλής των ενταξιακών κ. Πούσκα. Επίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, αλλά και με τους νέους αρμοδίους που ανέλαβαν νέα καθήκοντα, σε αντικατάσταση άλλων αξιωματούχων, που σχετίζονται με την Κύπρο.

Εναρμονιστικά νομοσχέδια

Η Κύπρος βρίσκεται στην τελική φάση της εναρμόνισης και αρκετός αριθμός νομοσχεδίων θα προωθηθούν προς έγκριση στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα συγκληθεί στις 18 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι 36 νομοσχέδια εκ των οποίων μερικά είναι σημαντικά, πέρασαν ή περνούν αυτές τις ημέρες από το Υπουργικό Συμβούλιο και άρχισαν να κατατίθενται στην Βουλή. Όπως ανέφερε άλλα 10 νομοσχέδια θα είναι έτοιμα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ενώ ένας τρίτος κατάλογος από 13 νομοσχέδια θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Ανέφερε επίσης ότι αριθμός άλλων νομοσχεδίων θα κατατεθούν στην Βουλή το Φθινόπωρο και η συζήτηση τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου ή αρχές του 2004.

«Τα χρονικά όρια είναι πιεστικά γιατί άρχισε κιόλας η προεργασία για την τελική μας συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 25 Σεπτεμβρίου», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου προσθέτοντας πως στη συνάντηση αυτή θα ενημερωθεί η Επιτροπή για την πρόοδο που η Κύπρος έχει επιτελέσει.

Η Κύπρος στις συνεδριάσεις

Επιβάλλεται η συμμετοχή μας σε όλα τα επίπεδα από τα πρώτα βήματα της διαμόρφωσης πολιτικής σε ένα θέμα μέχρι τη λήψη απόφασης στα Συμβούλια Υπουργών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ή το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων και των άλλων οργάνων και θεσμών της ΕΕ.

«Τώρα περνούμε ένα διάστημα επισήμανσης προβλημάτων και αδυναμιών και επιπρόσθετα αποκτούμε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της ΕΕ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει σκέψη, για αξιοποίηση προσωπικοτήτων για την ενίσχυση της αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει επισημάνει γύρω στις 1.500 υποχρεώσεις σε συνεδριάσεις και ότι με την βοήθεια της εδώ αντιπροσωπείας της ΕΕ εντόπισε την ανάγκη για συμμετοχή στις 500. Πρόσθεσε ότι όλα τα άλλα Υπουργεία έχουν να καλύψουν 70-100 επιτροπές με σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων για κάθε μια από αυτές.

«Economist Intelligence Unit»
Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε σε στατιστική του «Economist Intelligence Unit» που κάνει αναφορά ότι από όλα τα νέα μέλη, η Κύπρος θα προσεγγίσει πρώτη τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών δεικτών με διαφορά αρκετών χρόνων από την δεύτερη χώρα που είναι η Μάλτα και με τρίτη τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με το έντυπο, αυτό θα γίνει, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, αν η Κύπρος διατηρήσει ένα μέσο όρο ανάπτυξης 3,1% έως 2% τον χρόνο, μέσα σε 21 χρόνια θα φθάσει το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Μάλτα θα χρειαστεί 29 χρόνια και η Σλοβενία 31 χρόνια.

Αντιδράσεις Τ/Κ

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από την Τ/κ αντιπολίτευση όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε: «Παρακολουθούμε τις κυπριακές εξελίξεις και προβληματιζόμαστε γύρω από τον τρόπο που θα είναι δυνατή η επέκταση του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο μέρος της Κύπρου σε περίπτωση λύσης όπου θα ζουν Ε/κ και Τ/κ. Αρχίσαμε ανταλλαγή σκέψεων και να το αντιμετωπίζουμε ως ενδεχόμενο».

Όσον αφορά το αίτημα των Τ/κ για συμμετοχή τους ως παρατηρητές, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι κλήθηκαν παλαιότερα να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Είπε ότι γίνεται μετάφραση του κοινοτικού κεκτημένου στην τουρκική γλώσσα. «Δεν παραγνωρίζουμε στην εργασία μας τον Τ/κ παράγοντα. Είναι ένα μέγα κεφάλαιο που χρειάζεται υπεύθυνη μεταχείριση», είπε προσθέτοντας ότι «είναι ανοικτή η πόρτα μας για τους Τ/κ».

Του Κυριάκου Κυριακίδη