You are here

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά εργασίας

06/08/2003 15:04
Στα υψηλότερα σημεία, συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο, έφτασαν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Challenger Gray & Christmas οι τελευταίες απολύσεις στις ΗΠΑ, καθώς τον Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 43%, διαμορφούμενες σε 85.117 έναντι 59.715 του Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι συνεχίζεται η μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα από τα μελανά σημεία της έκθεσης είναι ότι το μέγεθος των προγραμματισμένων απολύσεων εμφανίζεται να «αντιφάσκει» με τα συνήθη εποχικά πλάνα.

Το επίπεδο των απολύσεων του Ιουνίου, που ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 31 μηνών, είχε αναζωπυρώσει τις ελπίδες για το ότι η αμερικανική αγορά εργασίας βρισκόταν στο σημείο καμπής.

Άλλο ελπιδοφόρο σημάδι ήταν η μείωση του αριθμού των Αμερικανών που είχαν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Όμως, η ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, από το υπουργείο Εργασίας, ότι το εκτός αγροτικού τομέα μισθολόγιο συρρικνώθηκε τον Ιούλιο κατά 44.000 θέσεις και ότι πάνω από 500.000 άτομα αποχώρησαν του εργατικού δυναμικού -πολλοί των οποίων απογοητεύτηκαν από την αδυναμία εξεύρεσης εργασίας- θύμισε σ' όλους πως ακόμα κι αν αναμενόταν ανάκαμψη, αυτή θα ήταν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Αντίθετη ήταν, όμως, η εικόνα στον τομέα παροχής υπηρεσιών, καθώς ο δείκτης ISM (Institute for Supply Management) για την επιχειρηματική δραστηριότητα, εξαιρουμένου του μεταποιητικού κλάδου, έφθασε τον Ιούλιο τις 65,1 μονάδες, έναντι 60,6 του Ιουνίου, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 1997.

Οι αναλυτές στη Wall Street είχαν διατυπώσει προβλέψεις για 58,0 μονάδες.