You are here

ΔΝΤ: Απειλή τα ελλείμματα για την αμερικανική οικονομία

06/08/2003 13:53
Αδύναμες μπορεί να αποδειχτούν οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η αναμφίβολη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), βάσει της οποίας τα 3 τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο δύο μείζονες απειλές για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου.

Το ολοένα αυξανόμενο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, το οποίο ο Λευκός Οίκος υπολογίζει ότι θα φθάσει εφέτος στο επίπεδο ρεκόρ των 455 δισ. δολαρίων, «θα καταστήσει ακόμη δυσχερέστερη την αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του αμερικανικού πληθυσμού και ενδεχομένως θα πλήξει τις επενδύσεις και θα διαβρώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ καλούν την κυβέρνηση Μπους να φροντίσει ώστε να ισοσκελίσει τον αμερικανικό προϋπολογισμό εντός των προσεχών 5 έως 10 ετών και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να ισχυροποιήσει το απειλούμενο από την συνταξιοδότηση της γενιάς του «μπέιμπι μπουμ» σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ στην έκθεσή του σημειώνει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ανθεκτικό και με καλούς ισολογισμούς». Θεωρεί ότι οι αμερικανικές τράπεζες διαδραμάτισαν έναν θετικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ύφεσης, την οποία το Ταμείο χαρακτήρισε ως «ήπια και βραχύβια».

Καλεί, ωστόσο τις τράπεζες να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας «ενδεχόμενης αντιστροφής της πτωτικής πορείας των επιτοκίων» ή ενός «πιθανού παγώματος της αγοράς ακινήτων».

Οι ειδικοί του ΔΝΤ θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,25% εφέτος, ενώ το 2004 η ανάπτυξη θα φθάσει στο 3,5%.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες της και να επαναφέρει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε «περισσότερο υποφερτά επίπεδα».

Τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφθασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 136,1 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διολίσθηση του δολαρίου που παρατηρείται εφέτος θα έχει «σχετικά μικρή επίπτωση στην βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος έναντι των νομισμάτων ενός περιορισμένου αριθμού εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ» - είναι αλήθεια ότι η ανατίμηση του ιαπωνικού γεν και κυρίως του κινεζικού γουαν είναι ανεπαίσθητη.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκτιμούν – και διαμαρτύρονται εντόνως γι' αυτό - ότι η καθορισθείσα προ οκταετίας ισοτιμία στα 8,3 γουάν ανά δολάριο ισοδυναμεί με μιαν υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος κατά 40% έναντι του αμερικανικού. Και τονίζουν ότι η ανισορροπία αυτή έχει προκαλέσει τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στα 103 δισ. δολάρια το 2002.