You are here

Άκης: Συστράτευση για πάταξη της αισχροκέρδειας

25/07/2003 15:20
Τη συστράτευση του καταναλωτικού κινήματος και τη συναίνεση του επιχειρηματικού κόσμου, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών.

Ο υπουργός τόνισε ότι «καμία αγορά δεν μπορεί να έχει ασυλία από τη δικαιοδοσία του κράτους διότι η αγορά είναι υπηρέτης και όχι εξουσιαστής» και ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία αγορών που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα θωρακίζεται ο καταναλωτής σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την προστασία του από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο συνεχής διάλογος με επιχειρήσεις και καταναλωτές για την δημιουργία εποπτικών φορέων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι στρεβλώσεις, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων αποτελούν παράλληλες δράσεις στην προσπάθεια διαμόρφωσης πλήρως απελευθερωμένων αγορών.

«Οι αγορές που επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε δεν αποδέχονται συνεργασίας και συνεννοήσεις και αυτό επιτυγχάνεται με υπερδραστηριοποίηση των υπηρεσιών ελέγχου, οι οποίες έδειξαν ένα πρώτο δείγμα της δράσης τους πρόσφατα με τα αποτελέσματα των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και με τις παραπομπές στον Εισαγγελέα».

Η πολιτική των ελέγχων στην αγορά είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την ΕΕ που βρίσκεται σε διάλογο για τη διαμόρφωση νέας νομοθεσίας σχετικά με τη διοικητική διαδικασία και τις αθέμιτες πρακτικές.

Επίσης οι στρεβλώσεις στην καταναλωτική πίστη, τραπεζών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή δημοσίων οργανισμών και οι έμμεσες δεσμεύσεις σε ότι αφορά τα «ψιλά γράμματα» αποτελούν αντικείμενο διαλόγου όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας ότι η χώρα μας κατά την προεδρία της στην Ε.Ε. έδωσε έμφαση στην ισχυροποίηση του ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων και την αναγκαία συστράτευσή τους για την εξασφάλιση της ασφάλειας των συμφερόντων τους.

Ο υπουργός ανέφερε ότι επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου φορέα του «συνηγόρου του καταναλωτή» για την βοήθεια των καταναλωτικών οργανώσεων στις διαφορές τους, με τους φορείς του δημοσίου ή των ιδιωτών, επανέλαβε ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών και η χρηματοδότηση του καταναλωτικού κινήματος μαζί με την αύξηση των ελέγχων είναι οι δράσεις που σχετίζονται με τη δραστηριοποίηση του κινήματος και εξαρτάται η επιτυχία τους από τη συμβολή του.

''Θέλουμε μια πολιτική που θα υποστηρίξει την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση για την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και προς την κατεύθυνση της στήριξης των οργανώσεων και την κατοχύρωση του καταναλωτή με θεσμικά μέτρα τόνισε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαράλαμπος Κουρής ζήτησε την αυστηροποίηση και αύξηση των ελέγχων στην αγορά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων εκπροσώπων στο συμβούλιο.