You are here

Εκατοντάδες(;) εκατομμύρια λίρες σε κρυφούς λογαριασμούς

30/06/2003 16:11
Εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες βρίσκονται κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, υπό μορφή - όπως είναι ευρύτερα γνωστοί - «κρυφών» λογαριασμών στους οποίους δεν φαίνεται το όνομα του πραγματικού κατόχου. Δύο βουλευτές - Πρόδρομος Προδρόμου (ΔΗΣΥ) και Μαρίνος Σιζόπουλος (ΣΚ ΕΔΕΚ) – καλούν την κυβέρνηση να καταπολεμήσει το «φαινόμενο» πριν από την 1η Μαίου 2004 για να μην «φύγουν» εκτός Κύπρου τα εκατομμύρια αυτά και θέτουν στο τραπέζι, θέμα περιορισμένης φορολογικής κλίμακας (αμνηστίας) π.χ. φορολογία ύψους 5%, για όλους όσους διατηρούν τέτοιους λογαριασμούς.

Με σκοπό την ενημέρωση της βουλής για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, ως προς την εξάλειψη του φαινομένου το οποίο αντίκειται και - στο περί τραπεζικού συστήματος - ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι βουλευτές ενέγραψαν στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής σχετικό θέμα προς συζήτηση. Με δεδομένο ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοιοι λογαριασμοί θα «αυτοκαταργηθούν» αφού η Ένωση απαιτεί πλήρη διαφάνεια στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι κάτοχοι των «κρυφών λογαριασμών» να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους είτε εκτός Κύπρου, είτε εκτός χωρών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Προδρόμου καλεί τον ΥΠΟΙΚ Μάρκο Κυπριανού σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα, να ενημερώσει τη βουλή για την πολιτική του υπουργείου ως προς την αποτροπή ενδεχόμενης διαφυγής στο εξωτερικό «εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών».

Λύση: Μειωμένη φορολόγηση

Με σκοπό να παραμείνουν τα χρήματα εντός Κύπρου, ο κ. Προδρόμου προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση - «μεθόδευση» όπως την αποκαλεί – με την οποία να δοθεί μειωμένος συντελεστής φορολόγησης στους κατόχους των λογαριασμών αυτών, «ώστε να παραμείνουν σε κανονικούς λογαριασμούς στην Κύπρο». Μετά την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση, από αυτές τις καταθέσεις αποκόπτεται ποσοστό φορολογίας 10% στην πηγή, αλλά όπως σημειώνει ο κ. Προδρόμου, επικρέμαται πάνω από την Κύπρο «ως δαμόκλειος σπάθη» το ενδεχόμενο να φυγαδευτούν στα ξαφνικά στο εξωτερικό με εμφανείς τους κινδύνους τόσο για το ισοζύγιο πληρωμών όσο και για το τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται πάντως, πως εδώ και λίγο καιρό όλες οι εμπορικές τράπεζες απαγορεύουν στους πελάτες που διαθέτουν τέτοιους λογαριασμούς να καταθέτουν σε αυτούς οποιαδήποτε ποσά, αλλά ούτε και να αποσύρουν οποιοδήποτε ποσό χωρίς «γραπτή προειδοποίηση 90 ημερών». Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία αποσυρθούν χρήματα νωρίτερα των 90 ημερών, τότε επιβάλλεται penalty.

Του Κυριάκου Κυριακίδη