You are here

Απαραίτητη σήμερα η συνεχής αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων

Απαραίτητη σήμερα η συνεχής αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων

08/02/2021

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της οικονομίας μας. Η όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην Κύπρο, οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και ενδυναμώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Βρισκόμαστε σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού και ραγδαίων εξελίξεων στην οικονομία και την αγορά εργασίας, που κυρίως προέρχονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις ως απόρροια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, την παγκοσμιοποίηση, τις δημογραφικές εξελίξεις με την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ανθρώπινο δυναμικό που να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και την κατάλληλη νοοτροπία, είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας της Κύπρου.

Οι ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία και στα επαγγέλματα καθιστούν αδήριτη ανάγκη τη συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ατόμων μέσα από δραστηριότητες διά βίου μάθησης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα 2/3 περίπου των παιδιών που εισέρχονται στην εκπαίδευση, δηλαδή που είναι τώρα έξι χρονών, θα εργάζονται σε επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν, το 1/3 των βασικών δεξιοτήτων θα αλλάξουν τα επόμενα λίγα χρόνια, ενώ 4 στους 10 εργαζόμενους άλλαξαν πρόσφατα τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν στον εργασιακό χώρο. Είναι δεδομένο ότι οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν τα άτομα ολοκληρώνοντας την πορεία τους μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα δεν επαρκούν για ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο. Η προσαρμογή των ατόμων στις νέες απαιτήσεις θα γίνεται κατά τη διάρκεια της πορείας τους στον χώρο της εργασίας.

Το σύστημα κατάρτισης έχει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) λειτουργεί ένα σημαντικό φάσμα δραστηριοτήτων που προσφέρουν τη δυνατότητα τόσο στους εργοδοτουμένους όσο και στους ανέργους να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες και να αναβαθμίσουν υφιστάμενες γνώσεις και δεξιότητες σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, αλλά και να πιστοποιήσουν τα επαγγελματικά προσόντα τους.

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί της Κύπρου οφείλουν να επενδύσουν στη συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους, αξιοποιώντας και τις δραστηριότητες της ΑνΑΔ. Πρόσθετα, τα ίδια τα άτομα πρέπει να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης συνειδητοποιώντας την ανάγκη για διά βίου μάθηση ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια να συνεχίσουν να απασχολούνται.

*Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ)