You are here

Από «πρώτος μαθητής τώρα ανεξεταστέοι» στην ΕΕ

24/06/2003 12:08
Οι προειδοποιήσεις Τ. Χατζηδημητρίου

Από «πρώτος μαθητής στην τάξη», η Κύπρος κινδυνεύει τελικά να μείνει ανεξεταστέα στις τελικές εξετάσεις... Η καθυστέρηση που σημειώνεται, τόσο στην προώθηση των εναπομείναντων ολίγων, αλλά πολύ σημαντικών εναρμονισιακών νομοσχεδίων, όσο και στην μη υλοποίηση μέρους της κοινοτικής νομοθεσίας στη βάση νομοσχεδίων που ήδη έχουν ψηφιστεί, δεν αφήνουν αδιάφορες τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας Τάκη Χατζηδημητρίου, θα αποκοπούν κοινοτικά κονδύλια για τους συγκεκριμένους τομείς και θα απαγορευθεί η εμπορία κυπριακών προϊόντων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα βασικά προβλήματα να εντοπίζονται σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τελωνεία, ο εσωτερικός οικονομικός έλεγχος και η δημιουργία οργανισμού επιδότησης γεωργικών προϊόντων.

«Πρέπει να προλάβουμε, διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα εναντίον μας, όπως κυρώσεις και στέρηση κονδυλίων. Οι συνέπειες πχ αν δεν ανταποκριθούμε στο Ταμείο Πληρωμών θα είναι ότι δεν θα λάβουμε χρήματα από την ΕΕ», προειδοποίησε το Νομοθετικό Σώμα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Χατζηδημητρίου, επισημαίνοντας παράλληλα προς τους βουλευτές ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο: «Πέρασε η εποχή των αναβολών. Τώρα στο πλαίσιο της ΕΕ θα έχουμε προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Κύπρος δεν είναι πια το μικρό κράτος που «τα βολεύαμε μεταξύ μας», αλλά αποτελεί προέκταση της ΕΕ.

Ανέφερε παράλληλα ότι δεν ηχούν πλέον «καμπάνες» από τις Βρυξέλλες, αλλά ότι η Κύπρος «βομβαρδίζεται» από επιστολές σε διάφορα θέματα, αποκαλύπτοντας πως ο επικεφαλής της διεύθυνσης της Commission για τη Διεύρυνση Ενέκο Λανταμπούρου απέστειλε στο Γραφείο του Διαπραγματευτή επιστολή, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη προώθησης το συντομότερο του θέματος της ενέργειας, του εσωτερικού ελέγχου και των τελωνείων. Τρία θέματα που ο κ. Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε «τριλογία προβλημάτων».

Η Κύπρος πάντως, ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή να υποδεχθεί κλιμάκιο της Commission, υπό τον επικεφαλής για την Κύπρο Λεοπόλτ Μάουρερ εντός των επόμενων ημερών. Το κλιμάκιο θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το θέμα της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

Η «αχίλλειος πτέρνα»...

Μέχρι στιγμής, έχουν ψηφιστεί πέραν των 650 νομοθετημάτων -μερικά εκ των οποίων δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, ενώ στη βουλή βρίσκονται αναμένοντας την έγκριση τους άλλα 29 νομοσχέδια. Πέραν αυτών εκκρεμεί η ψήφιση ακόμα 50 περίπου νομοσχεδίων τα οποία θα κατατεθούν εντός των επόμενων μηνών.

Τα «αδύναμα» για την Κύπρο σημεία, όπως κατεγράφησαν στη βουλή:

Τα νομοσχέδια που χρήζουν επείγουσας εξέτασης και ψήφισης είναι ο περί αγροτικών πληρωμών νόμος, ο νόμος για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ταχυδρομεία, το συνεργατισμό καθώς και ο νόμος που αφορά στον Οργανισμό Πληρωμών, (ανεξάρτητο όργανο που θα ελέγχει εκ μέρους της ΕΕ την εφαρμογή στην Κύπρο όλων των μέτρων πολιτικής που συνεπάγονται δαπάνες που βαρύνουν το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων).

Ενώπιον της εκτελεστικής εξουσίας εκκρεμούν μεταξύ άλλων, ο νόμος για τις δημόσιες προσφορές και για τις ασφάλειες αυτοκινήτων.

«Μεγάλωσε η Κύπρος»...

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας στη συμμετοχή της Κύπρου σε Επιτροπές και Συμβούλια της ΕΕ. Ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μικρή σε μέγεθος χώρα, έχει πολλά συμφέροντα διεθνών διαστάσεων, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η εμπορική ναυτιλία και οι αεροσυγκοινωνίες, τονίζοντας εμφαντικά ότι στις 300 περίπου επιτροπές της ΕΕ, η παρουσία της Κύπρου πρέπει να είναι ενισχυμένη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη