You are here

Έλλειμμα και χρέος συζήτησαν Γαλανός – Επ. Οικονομικών

23/06/2003 15:48
Τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, όπως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές, συζητήθηκαν στην άτυπη και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Άριστος Χρυσοστόμου με τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, υπό τον Πρόεδρο του, Αλέξη Γαλανό.

Όπως δήλωσε στη Stockwatch, o Άριστος Χρυσοστόμου τα θέματα συζητήθηκαν με δική του πρωτοβουλία και οι απόψεις και οι προβληματισμοί που διατύπωσε δεν δεσμεύουν ούτε το κόμμα του (ΔΗΚΟ) ούτε και την επιτροπή Οικονομικών. Πρόθεση, σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι η εξεύρεση τρόπων «αντιμετώπισης των δύσκολων προβλημάτων, ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε στα όρια των οικονομικών δεικτών Μάαστριχ, και για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, διότι αν δεν τα καταφέρουμε στην συγκεκριμένη ημερομηνία (περί το 2007) τότε η Κύπρος θα καταβάλλει πρόστιμο στην ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «SW» είπε πως η επιτροπή αναμένει πως μετά την ολοκλήρωση των πρώτων επαφών του, «το ΣΟΕ θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει ή και να εξευρεθούν λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας». Εισηγήθηκε ακόμη, την πραγματοποίηση σε μελλοντικό στάδιο, συνάντησης των μελών του ΣΟΕ με όλα τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών, έτσι ώστε να εκφράσουν απόψεις όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες και να γίνει μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Αλέξης Γαλανός, δήλωσε στη «SW» ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Συμβουλίου. «Ήταν μια πρώτη συνάντηση και εξηγήσαμε το ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσουμε ως μια συμβουλευτική επιτροπή παρά τω Προέδρω». Εξέφρασε παράλληλα, την ετοιμότητα και την προθυμία του Συμβουλίου να συναντηθεί με οποιοδήποτε οργανωμένο σύνολο θέλει «να μας εκφράσει απόψεις και προβληματισμούς για να μας βοηθήσει στο έργο μας».

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι την ερχόμενη εβδομάδα το ΣΟΕ θα συναντηθεί με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια με το ΚΕΒΕ και τον πρόεδρο του ΧΑΚ Άκη Κλεάνθους.

Του Κυριάκου Κυριακίδη