You are here

Κυβέρνηση προς Ντενκτάς: Η ΚΔ υπέγραψε την ένταξη στην ΕΕ

22/05/2003 16:47
Στο διεθνές δίκαιο και στη νομίμως και παγκοσμίως αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, παραπέμπει η κυβέρνηση τον Ραούφ Ντενκτάς και το «υποτελές στην Τουρκία» ψευδοκράτος του.

Κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελθείσα και εκ των προτέρων απόρριψη από τον Ντενκτάς, των μέτρων τα οποία προτίθεται να εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση διότι, όπως δήλωσε δημοσίως ο κατοχικός ηγέτης, «δεν θέλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Τ/κ ηγέτη να αντιληφθεί ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης.

«Ας σημειώσει επιτέλους ο κ. Ντενκτάς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκείνη η οποία υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Απριλίου και η νόμιμη κυβέρνηση του κράτους έχει πλήρες δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για αποκλειστική εκπροσώπηση του κράτους στο εξωτερικό», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Ολόκληρο το κείμενο των σημερινών δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι το ακόλουθο:

Στην αρχή της σημερινής συνάντησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε τα ακόλουθα: «Θα ήθελα να επισημάνω δύο σημεία από τη συνέντευξη του κ. ντε Σότο στο ΚΥΠΕ. Αν, λέει, ήταν δυνατό ο κ. Ντενκτάς να κάνει αυτό που κάνει ο κ. Παπαδόπουλος, δηλαδή να συμφωνήσει να μην επανανοίξει το σχέδιο και να το αποδεχθεί ως βάση για ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων και αν έχει τη στήριξη της Τουρκίας γνωρίζοντας πως ήδη η Ελλάδα το υποστηρίζει, θα είχαμε πράγματι μια βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών και ο Γενικός Γραμματέας θα μπορούσε να προσφέρει τη βοήθειά του και πάλι. Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως η θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου συνεχίζει να είναι αυτή που εξέφρασε στη Χάγη και, πρόσθεσε, αυτή είναι εντάξει.

Από κανένα εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έχει διαφοροποιηθεί αυτή η στάση. Η ενημέρωση όλων των ξένων κυβερνήσεων συνεχίζεται, οι πολλές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες αποδίδουν και ο κ. Φερχόιγκεν θα έλθει στην Κύπρο στις 19 Ιουνίου. Αναμένεται η πίεση προς την τουρκική πλευρά για αλλαγή στάσης.

Ο κ. Ντενκτάς έχει ήδη εκ των προτέρων απορρίψει τα μέτρα τα οποία προτίθεται να εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και φαίνεται ότι τα απορρίπτει διότι δεν θέλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ας σημειώσει όμως επιτέλους ο κ. Ντενκτάς πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκείνη που υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Απριλίου και ότι η νόμιμη Κυβέρνηση του κράτους έχει πλήρες δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για αποκλειστική εκπροσώπηση του κράτους στο εξωτερικό.»

Ερ.: Είπατε ότι αποδίδουν οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Δηλαδή θα αναμένουμε μια πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού;

Κ.Ε.:
Αυτό επιδιώκεται και το εύρος της εμπλοκής εξαρτάται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι το εύρος της εμπλοκής αυτής μπορεί να υποκαταστήσει τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα με οποιοδήποτε τρόπο;

Κ.Ε.:
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα παραμένει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

Ερ.: Έχετε ενδείξεις για πιέσεις προς την τουρκική πλευρά;

Κ.Ε.:
Όχι. Αναμένεται ότι το διεθνές σκηνικό γενικά, η όλη διεθνής δραστηριότητα, θα επενεργήσει πιεστικά επί της Τουρκίας.

Ερ.: Ο κ. ντε Σότο είπε επίσης ότι για να εμπλακεί ξανά ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα ή θα αναμένουμε τον Ντενκτάς και πάλι;

Κ.Ε.:
Το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων είναι εκείνο που αναμένει ο Γενικός Γραμματέας. Η τουρκική πλευρά δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει καν σε ενδείξεις για προθυμία προς διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου, η δική μας θέση παραμένει όπως αναφέρθηκε στη Χάγη και όπως επαναβεβαιώθηκε μετά.

Ερ.: Αν ξεκινήσουν συνομιλίες εμείς πόσο χρόνο θέλουμε για να διαπραγματευθούμε τα σημεία που πρέπει να διαπραγματευθούμε;

Κ.Ε.:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα επιθυμούσε η όλη διαπραγμάτευση, αν ξεκινήσει, να καταλήξει μέχρι και το Φεβρουάριο ούτως ώστε να μην ξαναβρεθούμε ενώπιον των διλημμάτων και των δραματικών στιγμών που ζήσαμε στη Χάγη.

Ερ.: Σύμφωνα με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες που δημοσιεύεται στον Πολίτη, ο Πρόεδρος ενημέρωσε σε πρόσφατη συνεδρία τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι λόγω αδυναμίας εκπροσώπησης της Κύπρου στις διάφορες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε στο 10% των σημαντικότερων συνεδριάσεων να παρίστανται Κύπριοι τεχνοκράτες αξιωματούχοι και το υπόλοιπο θα καλύπτεται μέσω Αθηνών. Παρουσιάζεται μια εικόνα ότι ο Πρόεδρος είναι περίπου εκτός ευρωπαϊκών πλαισίων διότι το Λουξεμβούργο, άλλη μια μικρή χώρα, εκπροσωπείται περίπου στο 60%-70%.

Κ.Ε.:
Το θέμα χρήζει διευκρίνισης. Ο Πρόεδρος είχε αναφέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι γενικά τα ταξίδια Υπουργών ή αξιωματούχων πρέπει να περιοριστούν με κριτήριο το αν είναι απαραίτητα. Δεν ανέφερε όμως τίποτε σχετικά με τη συμμετοχή της Κύπρου σε συνέδρια ή συνεδριάσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απεναντίας, είπε ότι εκεί πρέπει να παρακολουθηθεί το σύστημα άλλων μικρών χωρών ούτως ώστε η Κύπρος να συμμετέχει ενεργά στις συνεδριάσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι δεν μπορεί να απέχει. Θέλει να είναι ένα δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προσφέρει κατά το δυνατό στην περαιτέρω πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα εκπροσώπησης από άλλο κράτος είχε τεθεί υπό την έννοια αν άλλες μικρές χώρες κάνουν διευθετήσεις όταν είναι αδύνατο να υπάρχει εκπροσώπησή τους στο απαραίτητο επίπεδο που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τότε είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί. Σημειώστε ότι λόγω των συνταγματικών περιορισμών και επειδή τα υπουργεία στην Κύπρο είναι μόνο 11 - άλλες χώρες έχουν μέχρι 40 υπουργεία - αντιλαμβάνεστε ότι ένας Υπουργός δεν μπορεί να συμμετέχει ταυτόχρονα σε δύο ή τρεις συνεδρίες ευρωπαϊκών οργάνων. Άρα κάποιες διευθετήσεις πρέπει να γίνουν. Όμως η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι η ενεργός συμμετοχή σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερ.: Άρα σημαίνει ότι είναι πάνω από 10% σίγουρα.

Κ.Ε.:
Ασφαλώς. Το 10%, αν το ανέφερε, ήταν για άλλα ταξίδια που δεν έχουν σχέση ειδικώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πραγματικά δεν θυμούμαι να έχει αναφέρει 10%.

Ερ.: Τι σημαίνει απαραίτητο ταξίδι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Υπάρχει ταξίδι Υπουργού που δεν είναι απαραίτητο;

Κ.Ε.:
Κατ’ ακρίβεια όχι. Αλλά είπα ότι υπάρχουν συμβούλια στα οποία μετέχουν Υπουργοί άλλων χωρών με διαφορετικά πρόσωπα πλειόνων Υπουργών ενώ στη δική μας περίπτωση για παράδειγμα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έχει συγκεντρωμένες αρμοδιότητες τεσσάρων ή πέντε υπουργείων. Το ίδιο και το Υπουργείο Εμπορίου. Άρα στα διάφορα συνέδρια θα υπάρξει ίσως αδυναμία παράστασης του ενός δικού μας Υπουργού σε τρία συνέδρια που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα.

Ερ.: Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί μια χώρα να εκπροσωπήσει μια άλλη.

Κ.Ε.:
Δεν πρόκειται για εκπροσώπηση από άλλη χώρα. Σε περίπτωση αδυναμίας να παραστούμε τότε κάποια άλλη χώρα αναλαμβάνει να μας ενημερώνει. Δεν θα ψηφίζει εκ μέρους μας.

Ερ.: Εφόσον η συμμετοχή της Κύπρου στα ευρωπαϊκά όργανα θεωρείται ως προτεραιότητα, γιατί δεν γίνονται διευθετήσεις για τη δημιουργία διευθύνσεων που να καλύπτουν όλους τους τομείς της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Κ.Ε.:
Γίνονται και όπως ξέρετε συμμετέχουν και οι Γενικοί Διευθυντές σε πολλά συνέδρια εκπροσωπώντας τους Υπουργούς. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί παράσταση πολιτικού προσώπου και όχι κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ερ.: Σύμφωνα με είδηση του ΑΝΤ-1, έφθασε στην Κύπρο ομάδα τρομοκρατών και έχει ανάψει κόκκινος συναγερμός στην Αστυνομία.

Κ.Ε.:
Η Αστυνομία διερευνά κάθε πληροφορία αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο το οποίο να δείχνει ότι υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Ερ.: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση το φαινόμενο Τουρκοκύπριοι να ζητούν να γίνουν μέλη κινήσεων ή κομμάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς;

Κ.Ε.:
Η Κυβέρνηση δεν έχει σχόλιο επί του θέματος.