You are here

ΚΔ: Να αρθεί η απαγόρευση ελλιμενισμού κυπριακών πλοίων καλεί την Τουρκία

22/05/2003 16:34
Σε συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να αποδείξει ότι εννοεί σοβαρά την ευρωπαϊκή της πορεία, καλεί την Τουρκία η κυπριακή κυβέρνηση, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναστείλει το παράνομο μέτρο απαγόρευσης του ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης πλοίων με κυπριακή σημαία.

«Εάν η Τουρκία πραγματικά εννοεί σοβαρά την ευρωπαϊκή της πορεία, δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναστείλει και να ακυρώσει το παράνομο αυθαίρετο και μονομερώς από μέρους της μέτρο που δεν επιτρέπει τον ελλιμενισμό και περισσότερο την εξυπηρέτηση πλοίων υπό Κυπριακή σημαία σε Τουρκικά λιμάνια», δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων, Κίκης Καζαμίας.

Μιλώντας στο περιθώριο της Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Maltacom και της ΑΤΗΚ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τους 24 Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών των χωρών μελών της ΕΕ, βρήκε «μια πλήρη κατανόηση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προσδοκεί αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε διμερούς συμφωνίας με την ΕΕ για θέματα εμπορικής ναυτιλίας από τη στιγμή που απαγορεύει στο 1/4 των πλοίων της ΕΕ, να πλησιάζει και να εξυπηρετείτε από τουρκικά λιμάνια».

Ο κ. Καζαμίας σημείωσε ότι το «νέο στοιχείο που εμπεριέχεται στην επιχειρηματολογία μας δεν είναι τόσο γιατί εκφράζουμε τα κρατικά κυπριακά συμφέροντα, αλλά γιατί ταυτόχρονα με αυτά συμβαδίζουν και τα συμφέροντα της καταπληκτικής πλειοψηφίας των πλοιοκτητών που επιλέγουν την κυπριακή σημαία για να εντάξουν τα πλοία τους, και που είναι Ευρωπαίοι πολίτες».