You are here

Να εξεταστεί η ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας

23/04/2003 12:19

Δηλώνει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πάμπος Φιλιππίδης

Ζητά σημαντική ενίσχυση του προσωπικού ενόψει του νέου ρόλου και των ευθυνών της εντός της ΕΕ


Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο τώρα υπάγεται, «ενδείκνυται να εξεταστεί» υπό το φως, ότι καθεστώς ανεξαρτησίας απολαμβάνουν οι πλείστες Στατιστικές Υπηρεσίες στις χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και στις νέες υπό ένταξη χώρες. Αυτό επισημαίνει o Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Πάμπης Φιλιππίδης, διευκρινίζοντας πάντως, ότι «αν και λειτουργεί κάτω από το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την αυτονομία της σε τεχνικά θέματα και την επιστημονική ανεξαρτησίας της».

Παράλληλα, σε μια άκρως αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη «SW» ο κ. Φιλιππίδης αναφέρεται στην «μετά την ένταξη Στατιστική Υπηρεσία»: Κατά την οποία αλλάζει δραστικά το στατιστικό σύστημα της Κύπρου. Οι νέες έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει - και τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί - είναι ενδεικτικά για το νέο καθεστώς, το ρόλο και την αποστολή που καλείται να διαδραματίσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρόλος που άλλωστε ήταν πάρα πολύ σημαντικός καθ’ όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθότι, όπως εξηγεί στη Stockwatch, η Στατιστική Υπηρεσία είναι αυτή που στήριξε με στατιστικά δεδομένα όλα σχεδόν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Την ίδια πολυσήμαντη αποστολή και μάλιστα αυξημένη, θα έχει να διαδραματίσει η Στατιστική Υπηρεσία και με την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, με την έγκυρη και έγκαιρη παροχή ποιοτικών δεδομένων.

Ο κ. Φιλιππίδης απορρίπτει τις κατά καιρούς επικρίσεις για καθυστερήσεις στην έκδοση συγκεκριμένων στοιχείων και παραθέτει συγκεκριμένα συγκριτικά στοιχεία για τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της Υπηρεσίας προκειμένου να ανταποκριθεί με επάρκεια στη νέα αποστολή. «Η υποστελέχωση της Υπηρεσίας δεν μας επιτρέπει να έχουμε την ιδεώδη εγκαιρότητα σε ορισμένα στοιχεία. Με την υφιστάμενη στελέχωση αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας τόσο προς την Ε.Ε. αλλά και για όσα απορρέουν από το ρόλο μιας σύγχρονης Στατιστικής Υπηρεσίας. Με οποιεσδήποτε αναλογίες συγκριθεί ο αριθμός προσωπικού στη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου με άλλες χώρες είναι πολύ ανεπαρκής για να μπορεί να φέρει εις πέρας τόσο μεγάλο έργο», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «SW», ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, δίδονται πληροφορίες για την εναρμόνιση και το νέο ρόλο των στατιστικών δεδομένων της Κύπρου, τις σχέσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου με την αντίστοιχη υπηρεσία της ΕΕ «Eurostat», το μελλοντικό στάτους της Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς και για την αναβάθμιση, ή μάλλον για το σχεδιασμό της νέας ιστοσελίδας της Υπηρεσίας.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αργότερα.
Του Κυριάκου Κυριακίδη