You are here

Εργαλεία ανάπτυξης και ανάκαμψης ύψους €3 δισ.

09/02/2021 16:45

Το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αποτελούν το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου, με κατευθυντήριες γραμμές εκ μέρους της ΕΕ, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Απαντώντας στην απαίτηση κομμάτων για διαφάνεια στην υλοποίηση των δράσεων και των πολιτικών του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Πετρίδης προανήγγειλε τη δημιουργία σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός εμπορίου Νατάσα Πηλείδου, συμμετείχαν σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών παρουσιάζοντας του άξονες πολιτικής και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Κύπρου σε σχέση με την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2021-2026. Όπως αναφέρθηκε, τα δύο προγράμματα μαζί με τις εθνικές συνεισφορές, καλύπτουν εργαλεία ύψους €3 δισ.

Διαφάνεια και νέο μοντέλο ανάπτυξης

Κατά τις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν τη σημασία ετοιμασίας οδικού χάρτη υλοποίησης των σχεδιασμών, ώστε να παρακολουθείται η διαδικασία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί και η διαφάνεια.

Απαντώντας στις αναφορές, ο κ. Πετρίδης δεσμεύτηκε για τη δημιουργία διαδικτυακού συστήματος μετά την έγκριση του τελικού σχεδίου από την ΕΕ, ώστε για σκοπούς διαφάνειας, παρακολούθησης και λογοδοσίας να καταγράφονται οι δράσεις, τα κονδύλια, τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και το που ενδεχομένως να κολλά η κάθε διαδικασία.

Οι βουλευτές εντόπισαν παράλληλα, προβλήματα υλοποίησης και κενά στο σχεδιασμό, όπως η έλλειψη πολιτικών για αντιμετώπιση των ανισοτήτων ή ενίσχυση της φυσικής και ψηφιακής συνδεσιμότητας της Κύπρου.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ επεσήμαναν την ανάγκη αναθεώρησης του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου και σχεδιασμού ενός νέου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού μοντέλου στο οποίο να ενταχθούν οι εν λόγω δράσεις.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας είναι πιο ισόρροπο από ποτέ. «Αν λέμε ότι το μοντέλο μας είναι χάλια, ας δούμε την ύφεση σε άλλες χώρες και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και πως σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανταγωνισμού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ετοιμάζεται το νέο μοντέλο ανάπτυξης. «Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στην οικονομία» ανέφερε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας ότι «προσπαθούμε να τα βάλουμε σε ένα πλαίσιο, αλλά κάτω από την ομπρέλα ενός μεγαλύτερου σχεδίου ανάπτυξης που προδιαγράφεται εδώ», με το σχέδιο Ανάκαμψης. Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται σημείωσε ότι δεν είναι μεταρρυθμίσεις πολιτικής χροιάς που θα προκαλέσουν σύγκρουση με τα κόμματα.

Η κ. Πηλείδου τόνισε πως υπάρχουν τομείς με προοπτική, ειδικότερα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που έχουν παραμεληθεί, όπως είπε. «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε 4-5 τομείς όπου υπάρχει προοπτική» είπε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες εργαλεία για να αναπτυχθούν.

Χαρακτήρισε την ναυτιλία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως τομείς με προοπτική ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα, πως όπως έχει πετύχει η Κύπρος στον τομέα στα κρασιά, μπορεί να γίνει πιο γνωστή για τις πατάτες, το χοιρινό κρέας, το ψάρι και άλλα προϊόντα.

Συντονισμός με τα κόμματα

Ο γενικός διευθυντής της διεύθυνσης ευρωπαϊκού προγραμματισμού και ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) Θεοδόσης Τσιόλας, αναφέρθηκε στην λειτουργία τεχνοκρατικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη διαμόρφωση των προτεινόμενων δράσεων και πολιτικών του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η τεχνοκρατική επιτροπή άρχισε ήδη τις εργασίες της την περασμένη εβδομάδα και θα συνεδριάζει κάθε Τετάρτη.

«Επιδιώκουμε να έχουμε τη συνεργασία και τις απόψεις των κομμάτων, καθώς για να γίνουν εκταμιεύσεις θα πρέπει να υπάρχει η εγγύηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο και απορρέουν από συστάσεις της επιτροπής», είπε.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι το προσχέδιο του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης έχει υποβληθεί στην Κομισιόν ώστε να συζητηθεί και να τεθεί προς έγκριση ενώ, μέχρι τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της κατάθεσης του τελικού σχεδίου ενώπιον της Κομισιόν. Σκοπός είναι η αξιολόγηση του από την ΕΕ και η έγκρισή του μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση κονδυλίων.

Ο πρώτος άξονας του σχεδίου που έχει υποβληθεί εκ μέρους της Κύπρου, αφορά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία και την πολιτική προστασία με προϋπολογισμό €78 εκατ.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην πράσινη οικονομία όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι των παρεμβάσεων με προϋπολογισμό €522,5 εκατ.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην ανταγωνιστικότητα και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας με προϋπολογισμό €509 εκατ. όπου εντάσσονται θέματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στον τέταρτο άξονα εντάσσονται θέματα ψηφιακής μετάβασης με προϋπολογισμό €95 εκατ.

Ο πέμπτος άξονας πολιτικής αφορά θέματα αγοράς εργασίας με προϋπολογισμό €122,5 εκατ.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι το σχέδιο αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της στρατηγικής και του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, επισημαίνοντας ότι αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω στρατηγικής είναι πλέον η πράσινη ανάπτυξη.

Αναφερόμενη σε σχετικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ότι σήμερα έχει τεθεί προς διαβούλευση νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας για την υλοποίηση και χωροθέτηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει μελέτη στρατηγικής για την καλύτερη προώθηση των κύριων εξαγωγικών προϊόντων της Κύπρου σε συγκεκριμένες αγορές ενώ, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν επίσης μελέτες για το brand name «made in Cyprus» όπου θα εντάσσονται εταιρείες για δυναμική προώθηση μέσω του Υπουργείου.

Εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τόνισε ότι σημαντικό παράγοντα στην διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου, αποτελεί ο όρος για διοχέτευση του 37% των εξόδων σε περιβαλλοντικά μέτρα και του 20% στην ψηφιοποίηση.

Της Μαρίας Χαμπή