You are here

«Μάχη» Παρασκευαϊδη, Λανίτη - Σιακόλα για το ΒΟΤ αεροδρομίων

08/04/2003 14:58
«Μάχη» μεταξύ των γνωστών κύπριων επιχειρηματιών Παρασκευαϊδη, Λανίτη και Σιακόλα (οι οποίοι ηγούνται Ομίλων των τριών διεθνών Κοινοπραξιών) θα δοθεί για την ανάληψη της κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και διαχείρισης των δύο αερολιμένων για περίοδο 25 χρόνων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, περισσότερο γνωστής και ως B.O.T. (Build-Operate-Transfer). Το ποσό το οποίο υπολογίζεται ότι απαιτεί η σχετική επένδυση ανέρχεται γύρω στα £200 εκατ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών εγκρίθηκε η αξιολόγηση του τεχνικού μέρους των προσφορών και το ΚΣΠ προχώρησε στο άνοιγμα των φακέλων του οικονομικού μέρους και των τριών κοινοπραξιών που συμμετέχουν στη διαδικασία προσφορών: ALTERRA CONSORTIUM - CYPRUS AIRPORTS GROUP - HERMES AIRPORTS.

Οι φάκελοι παραδόθηκαν από το ΚΣΠ, στους ξένους εμπειρογνώμονες – συμβούλους της κυβέρνησης οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις προσφορές και θα βαθμολογήσουν το οικονομικό μέρος των προσφορών στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων, ενώ θα ακολουθήσει και ανάλογη αξιολόγηση από την ειδική Τεχνική Επιτροπή που απαρτίζουν ειδικοί του υπουργείου Συγκοινωνιών & Έργων.

Η βαθμολογία των προσφορών από τους οικονομικούς φακέλους θα αποτελέσει το 70% της συνολικής βαθμολογίας για κάθε μια από τις τρεις Κοινοπραξίες, ενώ το υπόλοιπο 30% ήδη καθορίστηκε από την αξιολόγηση των τεχνικών φακέλων των προσφορών στην οποία: Πρώτη είναι η κοινοπραξία στην οποία μετέχει ο Όμιλος Παρασκευαϊδη και ακολουθούν οι Όμιλοι Σιακόλα και Λανίτη με μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και του επιτυχόντα προσφοροδότη (ανάδοχου) με στόχο την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.