You are here

Τύπος: Αποζημιώσεις λόγω Ιράκ...

05/03/2003 09:17
Η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω πιθανού πολέμου στο Ιράκ και οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, από βουλευτές, τον νέο υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα και από εκπροσώπους διαφόρων αρμοδίων οργανισμών και φορέων, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στο σημερινό οικονομικό τύπο. Στον τύπο, κυριαρχεί επίσης το θέμα της μείωσης των κερδών των τραπεζών, αλλά και η επαναφορά στην επικαιρότητα από τις ΗΠΑ, του θέματος της μεταφοράς κεφαλαίων του Μιλόσεβιτς επί κυπριακού εδάφους.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Αβεβαιότητα λόγω του πολέμου» γράφει ότι ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισαν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, φορείς, την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς λόγω του φόβου για ένα επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Το ρεπορτάζ, καταγράφει τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, τόσο από βουλευτές, τον νέο υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα, όσο και από εκπροσώπους διαφόρων αρμοδίων οργανισμών και φορέων, όπως ο ΠΑΣΥΞΕ και ο ΚΟΤ. Σε ειδικό πλαίσιο παρουσιάζεται η θέση του βουλευτή Μάριου Ματσάκη, ο οποίος έθεσε θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων, λόγω των επιπτώσεων ενός πολέμου στο Ιράκ, όπως ακριβώς έπραξε και η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα έχει ήδη λάβει ένα ποσό των έξι δις δολαρίων.

Αλλού, γράφει ότι η φυγή Σαββίδη έθεσε σε επιφυλακή χρηματιστηριακούς παράγοντες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και υπό τον τίτλο «Στο ναδίρ οι τραπεζικοί δείκτες» γράφει ότι η μείωση των κερδών των κυπριακών τραπεζικών ομίλων επηρεάζει και την εικόνα των βασικών οικονομικών τους δεικτών. Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ο συντελεστής αποτελεσματικότητας (έξοδα προς έσοδα) αυξάνεται συνεχώς καταδεικνύοντας την δυσκολία των τραπεζών να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος, «μια βασική παράμετρος η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση των κερδών, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία». Παράλληλα, σημειώνεται, πως ιδιαίτερη μείωση παρατηρείται στον δείκτη ROE των τραπεζών στον οποίο δεν περιλαμβάνονται ζημιές από επενδύσεις στο ΧΑΚ «αν και η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που τα κέρδη των ομίλων έχουν υποστεί σοβαρή πίεση».

Αλλού, γράφει ότι προς ψήφιση οδηγείται το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μας ταλαιπωρεί ακόμα η μεταφορά κεφαλαίων του Μιλόσεβιτς επί κυπριακού εδάφους» γράφει ότι το όλο θέμα εξακολουθεί να ρίχνει σκιές στη χώρα μας, η οποία κατατάσσεται στις ευάλωτες περιοχές σε σχέση με υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του είδους εγκλήματος. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, μέσα από την προχθεσινή έκθεση του State Department, η οποία κάνει λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων από πλευράς κυπριακής δημοκρατίας. Η αναφορά προκάλεσε την έκπληξη της νέας κυβέρνησης, αλλά ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Μάϊκλ Κλόσσον τόνισε ότι η Κύπρος «έχει μεν προβεί σε ψήφιση αυστηρότερων νόμων που αφορούν το θέμα, είναι όμως αναγκαία η πλήρης εφαρμογή τους».

Αλλού, γράφει ότι είναι αναπόφευκτο το πλήγμα στον τουρισμό λόγω ενός πιθανού πολέμου στο Ιράκ.