You are here

MFS Insurance Vs Έφορος Ασφαλίσεως

04/03/2003 11:55
«Το θέμα για μας δεν είναι λήξαν» λέει το τμήμα Εφόρου Ασφαλίσεως παρά την αρχική απόφαση Τ. Κληρίδη να ζητήσει επανεξέταση...

Χωρίς άδεια λειτουργίας παραμένει η Marketrends Insurance, μέχρι την έκδοση οριστικής και τελεσίδικης απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό ελέχθη στη Stockwatch αρμοδίως από το Τμήμα της Εφόρου Ασφαλίσεως, το οποίο διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για μη ανανέωση της σχετικής άδειας, αλλά για μη χορήγηση άδειας λειτουργίας ασφαλιστικών εργασιών, όπως προνοεί η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «SW» ο τέως υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ύστερα από σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας «ζήτησε την επανεξέταση κάποιου συγκεκριμένου θέματος» που άπτεται της διαδικασίας χορήγησης μιας τέτοιας άδειας, μη αποδεχόμενος την αρχική απόφαση της Εφόρου. Όπως μάλιστα, δηλώθηκε στη «SW» από το Τμήμα της Εφόρου Ασφαλίσεως ο Τάκης Κληρίδης δεν αποφάσισε ξεκάθαρα υπέρ της χορήγησης άδειας στην MFS Insurance, ενώ το Τμήμα δηλώνει κατηγορηματικά πως «το θέμα δεν είναι λήξαν» ανεξάρτητα από την όποια προκαταρκτική απόφαση του τέως υπουργού Οικονομικών.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση της Εφόρου Ασφαλειών, αφενός χαρακτηρίζεται ως «παραπλανητική» προηγούμενη ανακοίνωση της Μarketrends Financial Services Ltd στην οποία διατυπώνεται η θέση ότι «το Υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε απόφαση της εφόρου ασφαλίσεων για μη χορήγηση άδειας ασφαλιστικών εργασιών στην θυγατρική της εταιρεία Μarketrends Insurance Ltd». Αφετέρου, εκφράζει έκπληξη για την αντίδραση και στάση της MFS γιατί, όπως μας ελέχθη αρμοδίως, το Τμήμα της Εφόρου Ασφαλίσεως «δεν έχει κοινοποιήσει επισήμως καμία απόφαση επί του θέματος στην Μarketrends Insurance Ltd».

Ωστόσο, με δήλωση εκπροσώπου της στη «SW», η MFS επιμένει στο περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης της εταιρίας και παραπέμπει μάλιστα, προς επιβεβαίωση στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην χθεσινή ανακοίνωση της, η MFS αναφέρει ρητώς ότι «η Έφορος Ασφαλίσεων με επιστολή της ημερ. 24 Φεβρουαρίου 2003 πληροφορούσε την Μarketrends Insurance Ltd ότι απέρριψε αίτηση της για χορήγηση άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών. Κατά της απόφασης της Εφόρου η Μarketrends Insurance κατέθεσε στις 25 Φεβρουαρίου 2003 προσφυγή προς τον Υπουργό Οικονομικών με βάση το άρθρο 43 του περί Ασκήσεως Ασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου (Ν.35(1)/2002). Ο Υπουργός» συνεχίζει η ανακοίνωση, «επελήφθη της προσφυγής και στις 28 Φεβρουαρίου 2003 ακύρωσε ως προφανώς παράνομη την απόφαση της Εφόρου Ασφαλίσεων και απεφάνθη ότι η Μarketrends Insurance Ltd είχε εκ του Νόμου άδεια ασφαλιστικών εργασιών μέχρι 31/12/2003.Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει ενημερωθεί για την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών», καταλήγει η MFS.

Σημειώνεται πάντως, ότι τον τελικό λόγο ως προς την χορήγηση ή μη της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικών εργασιών, έχει ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος φαίνεται ότι «μπαίνει σε βαθιά νερά» με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Του Κυριάκου Κυριακίδη