You are here

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και οι νέοι βουλευτές

01/03/2003 13:26
Πέντε επιλογές από το ΑΚΕΛ, περιλαμβάνει η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ανακοινώθηκε επισήμως πριν από λίγο. Υπουργικούς θώκους καταλαμβάνουν δύο εκ των ηγετικών στελεχών του ΑΚΕΛ, οι Αντρέας Χρίστου (βουλευτής Λεμεσού) και Κίκης Καζαμίας (Δήμαρχος Αμμοχώστου). Το πόστο του Υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει, μετά από υπόδειξη του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Ιακώβου που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Σπύρου Κυπριανού και Γιώργου Βασιλείου και ο οποίος έχασε τις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Από το ΑΚΕΛ, υπουργός διορίζεται και ο βουλευτής Λευκωσίας Γιώργος Λιλλήκας, ενώ η Διευθύντρια του κρατικού χημείου Ντίνα Ακκελίδου, θα αναλάβει το Υπουργείο Υγείας.

Εντύπωση προκαλούν τα Υπουργεία που καταλαμβάνουν στελέχη του ΔΗΚΟ, αφού μόνο ο Μάρκος Κυπριανού ο οποίος αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών, προέρχεται από τον ενεργό κομματικό χώρο του κόμματος.

Από το ΚΙΣΟΣ, υπουργοποιούνται ο βουλευτής Δώρος Θεοδώρου στο Συγκοινωνιών & Έργων και ο Κούλλης Μαυρονικόλας στο Υπουργείο Άμυνας. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω αναλαμβάνει ο διπλωμάτης καριέρας και μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Χριστόδουλος Πασιαρδής και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναλαμβάνει ο νομικός και μέλος της νέας Διαπραγματευτικής Ομάδας, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Στη βουλή τώρα εισέρχονται οι Μαρίνος Σιζόπουλος (ΚΙΣΟΣ), Φύτος Κωνσταντίνου (ΔΗΚΟ), Αδάμος Αδάμου και Ντίνος Χατζηνικόλας (ΑΚΕΛ) αφού καταλαμβάνουν τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των νέων Υπουργών, Δώρου Θεοδώρου, Μάρκου Κυπριανού, Γιώργου Λιλλήκα και Ανδρέα Χρίστου, αντίστοιχα. Δεν έχει ανακοινωθεί πάντως ποιος διαδέχεται ως Γενικός Εισαγγελέας τον Αλέκο Μαρκίδη.

Τα ονόματα των νέων Υπουργών, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι τα εξής:

Υπουργείο Εξωτερικών: Γεώργιος Ιακώβου
Υπουργείο Οικονομικών: Μάρκος Κυπριανού
Υπουργείο Εσωτερικών: Ανδρέας Χρίστου
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Ιάκωβος Ν. Κεραυνός
Υπουργείο Άμυνας: Κυριάκος Μαυρονικόλας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Δώρος Θεοδώρου
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: Πεύκιος Γεωργιάδης
Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Γιώργος Λιλλήκας
Υπουργείο Υγείας: Κωνσταντία Ακκελίδου
Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων: Κυριάκος Καζαμίας
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Ευθύμιος Ευθυμίου
Υφυπουργός παρά τω Προέδρω: Χριστόδουλος Πασιαρδής
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Στη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διόρισε τον νομικό Πολάκη Σαρρή, ενώ στη θέση του Διευθυντή Τύπου του Γραφείου του Προέδρου διορίστηκε ο Μάριος Καρογιάν.

Ο νέος υπουργός οικονομικών Μάρκος Κυπριανού προέρχεται από την προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών της βουλής και στα τελευταία χρόνια είχε άμεση και άριστη συνεργασία με τον απερχόμενο υπουργό των Οικονομικών Τάκη Κληρίδη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην προώθηση νομοθετημάτων που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου διετέλεσε υπουργός σε δύο συνεχείς κυβερνήσεις του Σπύρου Κυπριανού και του Γιώργου Βασιλείου. Ο υπουργός εργασίας Μάκης Κεραυνός, προέρχεται από τον τεχνοκρατικό χώρο της Αρχής Βιομηχανικής Κατάρτισης, η Ντίνα Ακκελίδου μέχρι χθες Γενική Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου διορίσθηκε στο υπουργείο υγείας. Ο Πεύκιος Γεωργιάδης είναι ένας εκ των γνωστών και βετεράνων αρχιτεκτόνων προσωπικός φίλος του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Κίκης Καζαμίας δήμαρχος Αμμοχώστου, πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και σημαντικό στέλεχος της επιτροπής οικονομικών της βουλής πήρε το νευραλγικό πόστο του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων.

Ο ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες την Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία.

Η νέα επίσκεψη του Τ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα αποσκοπεί στον συντονισμό Ελλάδος και Κύπρου, ενόψει της προσκλήσεως που έχει απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν για τις 10 του μηνός στη Χάγη προκειμένου να υπογραφεί η δήλωση για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων.