You are here

Χωρίς μέρισμα σήμερα τα αποτελέσματα BOC – CPB

25/02/2003 10:41
Σε ένα παρατεταμένο αρνητικό κλίμα, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται μεταξύ 88 και 92 μονάδων, αναμένεται σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2002 του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και του Ομίλου Λαϊκής, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου προς όλες τις τράπεζες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται οι Τράπεζες να προχωρήσουν στην καταβολή μερίσματος ούτε και για το β’ εξάμηνο του 2002.

Στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, Σόλων Τριανταφυλλίδης, στην παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ανακοινώσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις του Συγκροτήματος στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, ενώ αύριο στις 8:30 πμ στο Sporting Club θα παρουσιασθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής, σε αναλυτές, χρηματιστές και επενδυτές. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας θα ανακοινωθούν το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, ενώ τα τελικά θα ανακοινωθούν στις 18 Μαρτίου. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας έχει προγραμματισθεί για τις 21 Μαΐου, 2003.

Μια «πρώτη γεύση» για τα αποτελέσματα του 2002 έδωσαν σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους, τα Τραπεζικά Ιδρύματα. Συγκεκριμένα το Συγκρότημα Κύπρου, ανακοίνωσε ότι αναμένεται να παρουσιαστεί ζημιά μετά τη φορολογία για τη χρήση του 2002 και ως κύριοι λόγοι για την οικονομική εικόνα καταγράφονται, σύμφωνα με τη διοίκηση, οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και η πρόβλεψη για απομείωση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, ενόψει της παρατεινόμενης ύφεσης και αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία, αποφασίστηκε επιπλέον, για τη χρήση του 2002 να γίνουν σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις σε σύγκριση με το 2001. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε, η βελτίωση των αποτελεσμάτων σε λειτουργικό επίπεδο συνεχίστηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002. Οι ζημιές που θα παρουσιάσει η Τράπεζα Κύπρου λόγω αυτής της κίνησης, σε συνδυασμό με τις συστάσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς όλες τις τράπεζες, δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για καταβολή μερίσματος.

Όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος Λαϊκής τα οικονομικά αποτελέσματά για το 2002 (εξαιρουμένης της μόνιμης μείωσης στην αξία των επενδύσεων, όπως ανακοινώθηκε στις 04/10/02) θα είναι συνολικά βελτιωμένα σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2001. Αυτό θα επιτευχθεί παρόλο ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αναθεωρούνται και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε σχέση με τα τελευταία δημοσιευθέντα αποτελέσματα του Ομίλου. Η αναθεώρηση αυτή κατέστη αναγκαία, διευκρίνισε ο Όμιλος, τόσο λόγω της παρατεταμένης επιβράδυνσης στο ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και της συνεχιζόμενης υποτονικότητας στο Χρηματιστήριο, όσο και λόγω της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και της πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η Ελληνική Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι η μόνιμη μείωση στην αξία των επενδύσεων καθώς και οι αυξημένες τελικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα έχουν περαιτέρω αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του έτους 2002 ως προς το ύψος της ζημιάς η οποία είχε ανακοινωθεί στα εννιαμηνιαία αποτελέσματα του 2002. Το αυξημένο επίπεδο προβλέψεων θεωρήθηκε αναγκαίο λόγω της παρατεταμένης αρνητικής κατάστασης της Χρηματιστηριακής Αγοράς καθώς και της συνεχιζόμενης ύφεσης στην παγκόσμια και κυπριακή οικονομία.

Διευκρινίζεται ότι η αύξηση στη μόνιμη μείωση στην αξία των επενδύσεων αφορά κατά κύριο λόγο μεταφορά μεταξύ του αποθεματικού επανεκτίμησης και του λογαριασμού κερδοζημιών και δεν επηρεάζει σημαντικά το σύνολο των αποθεματικών του Συγκροτήματος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη