You are here

Ανατρέπονται δεδομένα για αδειοδοτημένες αναπτύξεις

10/02/2021 19:36

Νέες άδειες θα πρέπει να εξασφαλίσουν μετά την έγκριση της νομοθεσίας που αφορά στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όσοι κατέχουν άδειες που δεν συνάδουν με αυτή, καθώς και όσοι θα εξασφαλίσουν τέτοιες άδειες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που προνοεί η προτεινόμενη νομοθεσία.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος εξέτασε σήμερα σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, εισάγοντας πρόνοιες ώστε η νομοθεσία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό να υπερέχει οποιασδήποτε άλλης νομοθεσίας.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η συζήτηση εστιάστηκε στο σοβαρό ζήτημα της μεταβατικής περιόδου, που τελούσε σε εκκρεμότητα και ειδικότερα στην ενσωμάτωση πρόνοιας στη νομοθεσία.

Ανέφερε πως σε περίπτωση υφιστάμενων αδειοδοτημένων χρήσεων ή αναπτύξεων, ή αδειοδοτήσεων που θα προκύψουν κατά τη μεταβατική περίοδο και οι οποίες συγκρούονται με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, θα υπερέχει η νομοθεσία και οι ενδιαφερόμενοι θα αναγκάζονται σε συμμόρφωση με τις πρόνοιες και τις διατάξεις της νομοθεσίας αυτής.

Διευκρίνισε ότι θα υπάρχει ανάγκη για νέα αδειοδότηση για όσους έχουν άδεια για την ανάπτυξη ή άδεια χρήσης που συγκρούεται με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Τρέχουν για αποφυγή ευρωπαϊκών προστίμων
  
Η Επιτροπή συζήτησε εξάλλου, νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις Συσκευασίες και τα Απόβλητα Συσκευασιών, θέμα για το οποίο έχει κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενδεχόμενο επιβολής βαριών προστίμων εκ μέρους της ΕΕ.  

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι ενόψει του κινδύνου των προστίμων η Επιτροπή ανέλαβε την ευθύνη να εξετάσει τα νομοθετήματα πριν παραπεμφθούν στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία, προσθέτοντας ότι «τελικά εξασφαλίσαμε τη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας η οποία υπέβαλε αναθεωρημένα κείμενα τα οποία συζητήθηκαν».  

Στόχος, είπε, είναι ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων και τριών κανονισμών ώστε να οδηγούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.