You are here

Βουλή: Αποφασίζει την ερχόμενη Πέμπτη για τις αυξήσεις των δημ. υπαλλήλων

13/01/2003 17:44
«Χαράς ευαγγέλια» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ολομέλεια της βουλής – κατά την τελευταία συνεδρία της πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών – θα αποφασίσει επί των νομοσχεδίων που αφορούν την παραχώρηση γενικής αύξησης στους μισθούς και τις συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων και των μελών των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης (ΕΔΥ) και Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΔΕΥ), για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2001 μέχρι 31ης Δεκεμβρίου 2003.

Αυτό αποφασίσθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, κατά την οποία, εξετάσθηκαν τα νομοσχέδια για τις αυξήσεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου και ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και της εξ Υπουργών Επιτροπής της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού.

Η ετήσια δαπάνη, θα ανέλθει στα £50 περίπου εκατομμύρια, ενώ οι αυξήσεις, όπως έχουν συμφωνηθεί, προνοούν αύξηση 2% από την 1η Ιανουαρίου 2001 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2001, με κατώτατο ποσό αύξησης 45 λίρες, 2% από 1ης Ιανουαρίου 2002 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2002 με κατώτατο ποσό αύξησης τις 62 λίρες ετησίως και 2,75% από 1ης Ιανουαρίου 2003 με κατώτατο ποσό αύξησης 64 λίρες ετησίως.

Οι ίδιες αυξήσεις προβλέπεται ότι θα ισχύσουν και για τους έκτακτους ή συμβασιούχους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα από την ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Οι πρόσθετες αυτές δαπάνες δεν έχουν περιληφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003 και είναι βασισμένες στην αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία όπως ελέχθη στην Επιτροπή, ήταν αυξημένη τα τελευταία χρόνια, θέση με την οποία διαφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν αναλυτικούς πίνακες για την παραγωγικότητα κατά την τελευταία δεκαετία.

Με διαφορετικό νομοσχέδιο, παραχωρούνται ανάλογες αυξήσεις στην αντιμισθία των μελών των Επιτροπών Δημόσιας Υπηρεσίας και Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη